Ένα διακρατικό πάρκο για τον ποταμό Αώο!

on .

PARKO AOOY KSENODOXOI 29 6 22

• Πιο κοντά φέρνει Ελλάδα και Αλβανία ο ποταμός Αώος, ο οποίος, ως γνωστόν, διασχίζει το έδαφος και των δύο χωρών. Αν λοιπόν θεσμοθετηθεί και μία κοινή προστατευόμενη περιοχή, ένα διακρατικό εθνικό πάρκο με επίκεντρο τον Αώο, τότε τα οφέλη θα είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. 

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το βασικό θέμα της συνάντησης εργασίας που είχαν στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, στον οποίο τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας κοινής προστατευόμενης περιοχής, δηλαδή ενός κοινού γεωπάρκου, το οποίο μπορεί να γίνει διεθνώς γνωστό. 

Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η Αλβανική κυβέρνηση συνεργάζεται ήδη με εταιρία για την εκπόνηση μελέτης που αφορά στη μετατροπή του Αώου και των παραποτάμων του στην Αλβανία στο πρώτο στον κόσμο Wild River National Park!

Εξάλλου, ζητήθηκε από τον κ. Αμυρά να εξετάσει την ίδρυση ενός παραρτήματος για τα εσωτερικά ύδατα του ΙΘΑΒΙΠΕΥ στις εγκαταστάσεις του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος στην Κόνιτσα.

 Οι κύριες δράσεις

Παράλληλα, τα στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων ενημέρωσαν τον Υφυπουργό για τις μέχρι σήμερα κύριες δράσεις της Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνεργασία της με τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου και την Ένωση Ξενοδόχων της Περιφέρειας Αργυροκάστρου με τίτλο «Two countries, one touristic itinerary / Δύο χώρες, μια τουριστική διαδρομή». Η συνεργασία αυτή βασίζεται, όπως τονίστηκε, σε τέσσερις πυλώνες που είναι ο ποταμός Αώος / Vjosa, το μόνο ποτάμι στην Ευρώπη ελεύθερης ροής στην καρδιά της Μεσογείου, οι προστατευόμενες θέσεις από την UNESCO (Αργυρόκαστρο – Γεωπάρκο Βίκος-Αώος), οι παραδοσιακοί οικισμοί και η γαστρονομία – τοπικά προϊόντα.  

Το 2ο Forum…

Στο μεταξύ, θετική είναι η στάση του Γ. Αμυρά στην πρόταση για την πραγματοποίηση του 2ου Forum Ελλάδας – Αλβανίας για το Αώο / Vjosa ποταμό την οποία είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Κόνιτσας και ενημέρωσε τα στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων ότι θα επικοινωνήσει μαζί του για την υλοποίηση της διοργάνωσης.

Όπως τονίζει η Ένωση σε σχετική της ανακοίνωση, «θα ήταν ευτυχές γεγονός να παραβρεθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας κ. Μητσοτάκης και κ. Ράμα για την επισφράγιση αυτής της πρωτοποριακής διακρατικής περιβαλλοντικής και ποικιλοτρόπως αναπτυξιακής συνεργασίας». 

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση Ξενοδόχων – Υφυπουργού συζητήθηκαν θέματα όπως το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, ο παραλίμνιος ποδηλατόδρομος, τα υδροπλάνα, καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά και στην ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων.