Η οικογένεια πρωτίστως θέτει στα παιδιά τις βάσεις για ανακύκλωση!

on .

ANAKYKLOSH PAIDIA 31 3 16

• Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα της νέας γενιάς, σχετικά με το κομμάτι της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να είναι σε προτεραιότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. 

Η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των παιδιών  από την οικογένεια, το σχολείο, την τοπική αυτοδιοίκηση, διάφορους φορείς και την ίδια την πολιτεία θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης στη νέα γενιά και κυρίως θα καλλιεργήσει υπεύθυνους αυριανούς πολίτες.

Όσες περισσότερες δράσεις και καμπάνιες προωθηθούν σε σχέση με την ανακύκλωση, τόσοι περισσότεροι άνθρωποι όλων των μορφωτικών επιπέδων και ηλικιών  θα ενημερωθούν για την αξία της στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν αρκούν τα βήματα που έχει κάνει κατά καιρούς η πολιτεία ή οι Δήμοι προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και πρέπει να  εντυπωθεί στη συνείδηση όλων μας ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι υποδομές δεν κάνουν τίποτα μόνα τους, αν δεν υπάρχει πρωτίστως ατομική βούληση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πληθώρα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αφύπνιση της νέας γενιάς σχετικά με το τόσο ευαίσθητο θέμα, όμως υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την ωρίμανση της νέας γενιάς στο ζήτημα της ανακύκλωσης. 

«Πάμε ανακύκλωση»

Μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων συμμετείχαν και φέτος στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ανταπόκριση των μαθητών και των νέων ευρύτερα στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον κρίθηκε ικανοποιητική και αποτελεί  την κυρίαρχη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπου οι πόροι του πλανήτη δε θα σπαταλούνται αλλά θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Μέσα στη σχολική χρονιά, 10.396 μαθητές συγκέντρωσαν 24.143 κιλά χαρτί, 5.915 κιλά πλαστικό, 103 κιλά μπαταρίες και 114 κιλά αλουμίνιο.

Τα αποτελέσματα της σχολικής αυτής δράσης ήταν ιδιαίτερα θετικά και στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων των Ιωαννίνων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε τέσσερα ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, μπαταρίες, αλουμίνιο). Επιπλέον, η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 251.640 πόντων επιβράβευσης. 

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης…

Ένα από τα εργαλεία που βοηθούν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να χρησιμεύσει στις σχολικές μονάδες για την περαιτέρω περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων» που έχει κατασκευάσει η Ι.Μ. Ιωαννίνων. 

Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους και αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.

Άρα, λοιπόν, και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τα σχολεία να πάρουν στα ζεστά το «στοίχημα» της ανακύκλωσης κάνοντας μεγάλο αγώνα για να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα υλικά και να είναι μία βιωματική μάθηση για τα παιδιά. Βέβαια, το πρώτο και κύριο λόγο για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει να διαδραματίσει ο θεσμός της οικογένειας.