Σήμανε συναγερμός από την εκτίναξη των κρουσμάτων

on .

KORONOIOS OMIKRON 4 5

Συναγερμός έχει σημάνει την τελευταία εβδομάδα με την έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού και την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. 

Χθες ανακοινωθήκαν 15.869 κρούσματα, περίπου 40% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αριθμός που προμηνύει ότι η επόμενη θα είναι εξίσου, αν όχι και πολύ χειρότερη. Η μεγάλη μεταδοτικότητα των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία, ενώ η κατάργηση των μέτρων προστασίας έχει εκτινάξει τη θετικότητα πρώτα στους τουριστικούς προορισμούς και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, υποστήριξε χθες ότι η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, χωρίς όμως να είναι σε θέση να κάνει ακριβή πρόβλεψη για τον  αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.

Σχετικά με την Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Έκτακτη ενημέρωση

Μπροστά στα νέα αρνητικά δεδομένα, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από πολύ καιρό, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, από τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη  και  Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή, αντίστοιχα. 

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει επεκταθεί και στην Ήπειρο, στην οποία χθες για πρώτη φορά μετά από αρκετό μεγάλο διάστημα ο αριθμός τους ξεπέρασε το «φράγμα» των 400 κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 415, με τα μισά (και πλέον) από αυτά 212 να προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η άνοδος και στους άλλους τρεις νομούς, Πρεβέζης 70, Άρτας 68, Θεσπρωτίας 65. 

Όπως προαναφέρθηκε οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι τουριστικές περιοχές και είναι χαρακτηριστικό ότι η γειτονική Κέρκυρα είχε χθες  362 κρούσματα, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς στη χώρα, εξαιρουμένων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.  Στην Αττική εντοπίστηκαν 9.200 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 1335 στην Αχαΐα 555, Λάρισα 371, Αιτωλοακαρνανία 221. Ηράκλειο με 771,    Χανιά  408,  Κέρκυρα 362, Εύβοια 286,  Ρόδος 265, Ρέθυμνο 197, Λασίθι 187,  Σαρωνικού 140, Χίος 90,  Μύκονος και  Σαντορίνη 81,  Πάρος 80. 

Οι άλλοι δείκτες

Εκτός όμως από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, προβληματισμό προκαλούν- χωρίς όμως και να ανησυχούν ιδιαίτερα προς το παρόν- οι αυξημένες εισαγωγές. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 326 νέες, στα προχθεσινά επίπεδα (αυξημένα κατά 0,93%), 14 νέους θανάτους, ενώ παραμένουν διασωληνωμένοι 95 ασθενείς.