Σε καθοδική πορεία οι δείκτες της πανδημίας

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

• Σε καθοδική πορεία κινούνται όλοι οι βασικοί δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και αφορούν την περασμένη εβδομάδα (8 - 14 Αυγούστου), με τα κρούσματα μάλιστα να έχουν μειωθεί κατά 27%. Σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται και στην Ήπειρο, στην οποία επιβεβαιώθηκαν 2.928 κρούσματα, έναντι 3.506 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον5. 

Σε επίπεδο νομών, διαπιστώνεται πολύ μεγάλη μείωση στο νομό Ιωαννίνων, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο αριθμό από τους τέσσερις της Ηπείρου, ήτοι 1.446, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση κατά 9% του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, που δείχνει ότι η μείωση κατά κύριο λόγο προέρχεται από την περιφέρεια και όχι από το κέντρο της πόλης. Στους άλλους νομούς, είχαμε άνοδο στην Άρτα (477 κρούσματα +7,1%) και μείωση σε Θεσπρωτία (448, -5,4%) και σε Πρέβεζα (557, 4,1%).

Η θετική εξέλιξη ως προς τη μείωση των δεικτών, δεν εφησυχάζει τους επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν εκ νέου άνοδό τους τον επόμενο μήνα.  

 Τα τελευταία στοιχεία 

Την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου  καταγράφηκαν 73.710 κρούσματα COVID-19 (7.065 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.  To 𝑅𝑡 (δείκτης μεταδοτικότητας για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.91 (95% ΔΕ: 0.78 - 1.05). Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία  ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 118 (62.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή). Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,12% σε σύνολο 607.996 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 86.857 δείγματα (-17% εβδομαδιαία μεταβολή).

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα (για το διάστημα από 1 έως 7 Αυγούστου) είχαν καταγραφεί 100.421 κρούσματα, 314 θάνατοι και 120 διασωληνωμένοι.

 Προειδοποιήσεις επιστημόνων

Η σταδιακή αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στους δείκτες της πανδημίας, δεν εφησυχάζει τους επιστήμονες, όπως προαναφέρθηκε. Χθες προειδοποιήσεις για επικείμενο νέο κύμα απηύθυναν οι καθηγητές Δημ. Σαρηγιάννης και Ν. Θωμαϊδης. 

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιαννιώτης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό». Η μετάλλαξη Κένταυρος, όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000. 

Ο καθηγητής  Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης,  μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία και στα νησιά. Μιλώντας για την εξέλιξή της σημείωσε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Αυτό συνέβη και στην Όμικρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.