«Ασήκωτο» για τους Δήμους το βάρος του ενεργειακού κόστους

on .

ODOFOTISMOS FOTA

• H ενεργειακή κρίση απειλεί να «βυθίσει» οικονομικά τους Δήμους της χώρας, καθώς εκτός των δικών τους υποδομών είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες δαπάνες θέρμανσης και φωτισμού των σχολικών κτιρίων, που ουσιαστικά στο μεγάλο μέρος τους είναι ανελαστικές. Σε αρκετούς Δήμους της χώρας έχει σημάνει «συναγερμός», ενώ χθες με μελανά «χρώματα» περιέγραψε την κατάσταση στο Δήμο Ιωαννιτών ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, ως προς τις δαπάνες ενέργειας. 

«Η δυσθεώρητη αύξηση στην ενέργεια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος που έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το κόστος για το δημόσιο φωτισμό του Δήμου από την αρχή του χρόνου και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 3 εκ. ευρώ, όταν για το δωδεκάμηνο του 2021 είχε δαπανηθεί το ποσό των 2,1 εκ. ευρώ. «Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά. Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί είναι σημαντικό»,  πρόσθεσε. 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστους ο κ. Βάββας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του: «Υπήρξε μια έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως είναι ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα, με σοβαρές προεκτάσεις και στον προϋπολογισμό του 2023», τόνισε για να συμπληρώσει ότι από τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία του οκταμήνου, καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%. 

Τέλος γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης στο Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος, ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.