Πως μια «ενεργειακή κοινότητα» μπορεί να διπλασιάσει το κοινωνικό όφελος!..

on .

ANANEOSIMES PHGES ENERGEIAS

• Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για ένα μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου να γνωμοδοτεί θετικά για το έργο, εν μέσω όμως αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Θεσπρωτικής κοινωνίας. Μάλιστα για το εν λόγω έργο εκφράστηκαν επιφυλάξεις και για κάποιους από τους υποψήφιους επενδυτές.

Με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση, τρεις οργανώσεις των Ιωαννίνων που ασχολούνται με την βιώσιμη ανάπτυξη, καταθέτουν ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφικτή λύση στην ενεργειακή κρίση.

Πρόκειται για την Ερευνητική ομάδα P2P Lab, την Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Τα Ψηλά Βουνά».

Πιο συγκριμένα αναφέρουν: «Ένα σχήμα 91 ιδιωτών θέλει να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (ισχύος 45-47 MWp) σε έκταση 1.400.478 τ.μ. στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. Οι 91 ιδιώτες θα πουλάνε την ενέργεια στην αγορά με σκοπό τη μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους. Με πρόχειρους υπολογισμούς, 91 ιδιώτες θα έχουν έσοδα περίπου 55  εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη 25ετία. Φυσικά, υποστηρίζουμε κάθε έργο «καθαρής» ενέργειας που είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία και είναι αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει άλλο μοντέλο που να μεγιστοποιεί το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, οι τρεις οργανώσεις απαντούν: «Το ίδιο έργο αν πραγματοποιούνταν μέσω μιας “ενεργειακής κοινότητας” θα έδινε ρεύμα για 25 χρόνια σε περίπου 10.000 οικογένειες και τοπικές επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το μοντέλο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που τους επιτρέπει να συν-επενδύσουν στην κατασκευή του πάρκου, ώστε η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται με την κατανάλωσή τους, θα μηδένιζαν το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τα επόμενα 25 χρόνια. Ο αντίκτυπος από τη μείωση των λογαριασμών τους θα ήταν πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση 91 ιδιώτες κερδίζουν περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ σε 25 χρόνια, ενώ στη δεύτερη 10.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξοικονομούν 110  εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς».

Οι ενεργειακές κοινότητες

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια πραγματικότητα. Πριν λίγους μήνες, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή του οι οργανώσεις, δημιουργήθηκε στην Ήπειρο η πρώτη (μη κερδοσκοπική) ενεργειακή κοινότητα. Τριάντα νοικοκυριά φτιάχνουν από κοινού ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Τους επόμενους μήνες η ενεργειακή κοινότητα θα κατασκευάσει και δεύτερο έργο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κι άλλων 25 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και αλλού. 

Η ενεργειακή κοινότητα Μινώα στην Κρήτη στην οποία εκτός από πολίτες συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, τρεις Δήμοι και τοπικές επιχειρήσεις. Στη Χάλκη το ίδιο μοντέλο καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων όλου του νησιού. Πολλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. 

Η πρόταση

Και κλείνοντας την παρέμβασή τους προτείνουν: «Με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να περάσει στα χέρια πολύ περισσοτέρων πολιτών. Ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής ενέργειας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα. Οι ενεργειακές κοινότητες δείχνουν ότι μια πιο κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά υπαρκτή».