Η καταστροφή κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας είναι «προ των πυλών»!

on .

PROBATA BOSKOS DROMOS

• Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του Προέδρου του Παναγιώτη Πεβερέτου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά. 

Στην επιστολή περιγράφονται οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας,  με τον Πρόεδρο του ΣΕΚ, να υποστηρίζει ότι εάν δεν ληφθούν τα μέτρα που προτείνει, τότε «η καταστροφή της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή, αλλά πραγματικότητα». 

Βάση των προτάσεων και των αιτημάτων είναι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, με τον ΣΕΚ να αναφέρει ότι τα 89 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν για στήριξη της κτηνοτροφίας είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που ξεπερνάει το 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας. 

Υπογραμμίζει ότι από αυτά έχει σχηματιστεί ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που δεν μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) και γι’ αυτό απαιτείται ουσιαστική και γενναία στήριξη κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. Η στήριξη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της ενίσχυσης από 89 σε 150 εκατομμύρια ευρώ

Ένα δεύτερο σοβαρό κεφάλαιο αφορά τις τιμές παραγωγού γάλακτος πρόβειου και γίδινου. Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε για τη νέα γαλακτοκομική τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο και το 80% αυτής για το γίδινο, υπολογίζοντας ότι σήμερα το κόστος ανέρχεται στο 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία τους. Οι συζητήσεις με τις γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζονται, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δυσκολίες, καθώς μια μεγάλη αύξηση στην τιμή του πρόβειο γάλακτος, αφενός θα οδηγήσει σε εκτίναξη της τιμής των προϊόντων στο ράφι που θα τα κάνουν απλησίαστα για ένα μεγάλο μέρος καταναλωτών, οπότε θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα και αφετέρου ενδέχεται να «ανοίξει» και πάλι την «πόρτα» των αθρόων εισαγωγών. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί ώστε και οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να διατηρήσουν τα ζώα τους, αλλά και παράλληλα να μη μειωθεί η κατανάλωση. 

Ο Σ.Ε.Κ. ζητά επίσης να γίνει διαβούλευση με τους κτηνοτροφικούς και πτηνοτροφικούς φορείς, για να ακουστούν οι θέσεις τους, όσον αφορά τα κριτήρια και το χρόνο που θα πρέπει να δοθεί η ενισχυμένη στήριξη των παραγωγών.