Οι πνευμονολογικές παθήσεις θέμα σημαντικού συνεδρίου στα Γιάννενα

on .

synedrio

 Περισσότεροι από 450 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα. 

Στόχος της πολύ σημαντικής αυτής επιστημονικής εκδήλωσης είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ασθενών στον τομέα της Πνευμονολογίας, με το θέμα του κορωνοϊού να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων κ. Κων/νος Κωστίκας «προσπαθούμε να κάνουμε ένα COVID-free συνέδριο με ελάχιστη θεματολογία γύρω από τον κορωνοϊό, προκειμένου να ενημερωθούμε για όλα τα υπόλοιπα θέματα της ειδικότητάς μας, χωρίς να αποκλίνουμε από την κεντρική σημασία του εμβολιασμού, ώστε να οδηγηθούμε στο τέλος της πανδημίας».

Τα θέματα

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκονται θέματα όπως η αντιμετώπιση του σοβαρού άσθματος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, η διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, σύγχρονες τεχνολογίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με παθήσεις των αεραγωγών, νεότερες τεχνικές επεμβατικής πνευμονολογίας, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστίκας οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος που θα συζητηθούν αφορούν περίπου το 1/3 του γενικού πληθυσμού αλλά και εκείνων που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Η πρόληψη και σωστή αντιμετώπισή όλων αυτών των νοσημάτων από τον Πνευμονολόγο, σε συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική και εξετάστηκαν τέτοιες συνεργασίες στο συνέδριο.

Οι νέες θεραπευτικές δυνατότητες

Ερωτηθείς για τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, προέκρινε ως σπουδαιότερη την διαθεσιμότητα αποτελεσματικών φαρμάκων και ιδιαίτερα νεότερων βιολογικών παραγόντων και στη δυνατότητα των συμπολιτών μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών που παρέχει η σύγχρονη Πνευμονολογία, ακόμα και στα πλαίσια κλινικών μελετών που είναι διαθέσιμες στην Πανεπιστημιακή Κλινική του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac» και θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.

***

Στο συνέδριο φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Stills in Motion», μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του μεγάλου αθλητικού γεγονότος της πόλης Ioannina Lake Run. 

Την έκθεση έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν όλοι οι σύνεδροι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου «Du Lac», έως και αύριο, Κυριακή.