Να μην υπογραφεί η σύμβαση για το έργο του οδοφωτισμού!

on .

perifereia

• Στο τελικό στάδιο έχει μπει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού των Ιωαννίνων με λάμπες Led, η σύμβαση του οποίου ανάμεσα στον Δήμο και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Fotagonled βρίσκεται στο Ελεγκτιικό Συνέδριο.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων παρενέβη χθες στο θέμα καλώντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ τον Δήμο να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, αφού παραθέτει ποσοστά και νούμερα, υποστηρίζει ότι έχει γίνει… λάθος στον υπολογισμό του ΦΠΑ με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος που απομένει στον Δήμο να είναι σε βάθος δωδεκαετίας μόνο 1.214.903 ευρώ, δηλαδή 101.241 ευρώ ετησίως, σε αντιδιαστολή με τον ανάδοχο ο οποίος θα λάβει 18,9 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, υποστηρίζει πως όταν τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός του έργου αποδειχθούν λανθασμένα, το ποσοστό του Δήμου θα αποκτήσει αρνητικό πρόσημο. 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού των Ιωαννίνων έχει προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και σ’ αυτόν συμμετείχε μόνο η συγκεκριμένη κοινοπραξία. 

Έτσι, η έκπτωση ήταν τελικά μόλις 1% που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 18.997.000 ευρώ.

Φουσκωμένη σύμβαση

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ στην ανακοίνωσή του, «ο Δήμος Ιωαννιτών ενώ θα έπρεπε μετά από αυτόν τον διαγωνισμό να υπογράψει σύμβαση μέγιστου ύψους 16.406.242,40 ευρώ, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος στη 12ετία από το αντίστοιχο ποσοστό του Επιμερισμού 25% Δήμος - 75% Ιδιώτης (ποσό που θα ξεπερνούσε τα 5.000.000 ευρώ), βρίσκεται ακριβώς πριν την υπογραφή μίας τεχνητά φουσκωμένης σύμβασης, που εξανεμίζει το όποιο οικονομικό όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού για τα επόμενα 12 χρόνια (δημιουργώντας επιπλέον οικονομική ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ), που δεν εξασφαλίζει τεχνικά και ποιοτικά την υποδομή φωτισμού των οδών και των πλατειών του, ενώ στο τέλος της δωδεκαετίας θα κληθεί να παραλάβει μια υποδομή μηδενικής υπολειμματικής αξίας καλούμενος να επανεπενδύσει μεγάλα ποσά».

Τα ερωτήματα

Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους υπεύθυνους για την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Ρωτάει λοιπόν γιατί δεν συντάχθηκε ποτέ η τεχνική μελέτη και πώς οδηγούμαστε στη μεγαλύτερου ύψους σύμβαση του Δήμου, χωρίς να γνωρίζουμε τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της παρέμβασης, γιατί ο Φ.Π.Α. προστέθηκε στο ποσό της εξοικονόμησης και δεν ενσωματώθηκε σε αυτό, οδηγώντας σε τεχνητή αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.785.971,60 ευρώ και γιατί δεν προβλέφθηκε ο επιμερισμός επί της Εξοικονόμησης Κόστους Ενέργειας (ελάχιστος εκτιμώμενος): Δήμος 25% - Ιδιώτης 75%, στην διακήρυξη του διαγωνισμού, οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια εσόδων την πλευρά του Δήμου.

Δεν διασφαλίζει…

Καταλήγοντας, ο Σύλλογος υποστηρίζει πως «η εν λόγω σύμβαση δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών δεν πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της. Ο λαός της πόλης μας, ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίζει φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος αυτό το χειμώνα από την αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης θα φέρει σαν τετελεσμένο την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Σύλλογος στη δημοσιότητα, φέρουν την ευθύνη και τις υπογραφές υπαλλήλων του Δήμου Ιωαννιτών που απασχολούνται στον κλάδο του οδοφωτισμού της πόλης.