Ανοικτά την ερχόμενη Κυριακή τα καταστήματα

on .

AGORA KOSMOS XAR TRIKOYPH 29 11 19

• Προαιρετικά ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ! Η ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε σε τροπολογία στη Βουλή, γίνεται μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, κατά την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Κατά το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση μέχρι την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση. Η απόφαση προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από εμπόρους και επιχειρηματίες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ (Γεν. Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) και της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), στην οποία γίνεται λόγος για αιφνιδιασμό των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων. 

«Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που πλέον με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μια Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες», αναφέρουν οι δύο Συνομοσπονδίες, οι οποίες κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων». 

Επιπλέον -συνεχίζουν- η τροπολογία αυτή ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να “ρυθμίζεται” με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε, ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της».