Στα Γιάννενα η βάση του μηχανισμού διάσωσης

on .

ELIKOPTERO OREINH DIASOSH

• Ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισµού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, στον χερσαίο χώρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Κατά την τελική επεξεργασία αποκαταστάθηκε και μια αρχική «αστοχία», που αφορά την «επαναφορά» της έδρας μιας εκ των βάσεων του Μηχανισμού στα Γιάννενα από το Άκτιο που προβλέπονταν αρχικά. Πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, καθώς στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων κατά κύριο λόγο υπάρχει κίνηση μεγάλου αριθμού ορειβατών, ενώ παράλληλα υπάρχει και η υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.  Με την ίδια λογική «μετακινήθηκε» και η έδρα της Θεσσαλίας, από το Βόλο στη Λάρισα. Οι άλλες τέσσερις θα είναι σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ανδραβίδα. 

 Στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήγειραν ζήτημα για την προοπτική σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες, απάντησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Είναι λάθος, κατά την άποψή μου, να συζητούμε με αυτή την εντύπωση, ότι ο ιδιωτικός τομέας μόνο κακά φέρνει. Όταν συνεργάζεται σωστά με τον δημόσιο τομέα, φέρνει πάρα πολλά καλά στον τόπο και παντού. Είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη και είναι καταξιωμένες οι διαδικασίες όπου υπάρχει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης και εξήγησε: «Επιδιώκουμε να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες, να έχουμε πιο γρήγορη ορεινή διάσωση».

Ο Εθνικός Μηχανισμός διάσωσης θα φέρει το όνομα του Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε τη ζωή του πέρυσι τον Ιανουάριο στα Τζουμέρκα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δαπάνη για τη λειτουργία και την υπηρεσία διάσωσης από τον Μηχανισμό, θα βαρύνει το κράτος και όχι τους ανθρώπους που θα χρειαστούν τη συνδρομή του. Μέχρι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για την αγορά πτητικών μέσων με τα οποία θα στηριχθεί η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος και έως την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού θα συναφθούν συμβάσεις μίσθωσης πτητικών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού με ιδιωτικές εταιρείες.