«Η χώρα μας είναι μπροστά σε μία αθέατη γενοκτονία…»

on .

MPALOMENOS KOSTAS 3 11 22

• Είναι το κορυφαίο πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας με επιπτώσεις που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες γι’ αυτήν. Ο λόγος για το δημογραφικό, δηλαδή την πληθυσμιακή συρρίκνωση, η οποία εκδηλώνεται απειλητικά στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και σήμερα έχει ενταθεί, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες στατιστικές έρευνες. 

Εμφανής μείωση του πληθυσμού παρατηρείται και στην Ήπειρο, όπως απέδειξε η πρόσφατη απογραφή, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιωαννίνων Κώστα Μπαλωμένο να εμφανίζεται χθες «λάβρος» κατά του πολιτικού συστήματος της χώρας. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η γιορτή των πολυτέκνων την ερχόμενη Κυριακή.

 Μόνο υποσχέσεις…

Επιτροπές συστάθηκαν κατά καιρούς για το δημογραφικό, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε, τόνισε χθες ο Κ. Μπαλωμένος, κάνοντας αναδρομή δεκαετιών. Παράλληλα, υπενθύμισε πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γενικό Συμβούλιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η στήριξη της οικογένειας αποτελεί για την κυβέρνηση απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Στα παραπάνω αντιπαρέβαλε τη σημερινή «ζοφερή» όπως τη χαρακτήρισε, πραγματικότητα, με στοιχεία που αποτυπώνουν τη μείωση του πληθυσμού της χώρας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία αθέατη γενοκτονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Ιωαννίνων και έδειξε ως υπεύθυνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες, όπως σημείωσε, «παρά τις επισημάνσεις που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν φρόντισαν να καθιερωθεί στην πατρίδα μας μία δημογραφική πολιτική συνεχής, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική».

Παράλληλα, ο Κ. Μπαλωμένος έκανε λόγο για κατεδάφιση στην εποχή των μνημονίων και της κρίσης κάθε στοιχείου δημογραφικής πολιτικής και πληθυσμιακής ανάκαμψης, αναφέροντας ενδεικτικά το πολυτεκνικό επίδομα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις μετεγγραφές παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε σχολές του εσωτερικού, το διορισμό πολύτεκνων εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ κ.α.. Κατηγόρησε δε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου επειδή δεν μπόρεσαν να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία περί πολυτέκνων.

Το κοινωνικό τιμολόγιο

Περνώντας σε τοπικό επίπεδο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιωαννίνων εξαπέλυσε τα βέλη του εναντίον της ΑΣΠΕ, την οποία κατηγόρησε ότι μεθοδεύει το κλείσιμο του σωματείου, ενώ κατηγόρησε τους πέντε βουλευτές του Νομού πως, παρόλο που γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν έκαναν κάποια προσπάθεια μέχρι στιγμής για την επίλυσή του. 

Για το τέλος άφησε τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της για τη γενικότερη στάση που κρατάει απέναντι στους πολύτεκνους του Δήμου. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Αντίθετα, προσπαθεί, όπως είπε, να «ξηλώσει» το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΙ, δηλαδή την έκπτωση του 50% στους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ δεν έχει στηρίξει οικονομικά τον Σύλλογο ούτε με ένα ευρώ τη στιγμή που επιχορηγεί αθλητικά σωματεία. «Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη και όχι εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση έχουμε ένα ισχυρό όπλο το οποίο πρέπει στις επόμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές να το αξιοποιήσουμε. Οι χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες με τα μέλη τους και την ψήφο τους μπορούν να τιμωρήσουν όσους δεν νοιάστηκαν για μας», κατέληξε ο κ. Μπαλωμένος.