Μαζικά τα συλλαλητήρια με την ακρίβεια στο επίκεντρο!

on .

APERGIA POREIA ERGATIKO KENTRO 9 11 22

• Με πανό και συνθήματα κατά της ακρίβειας αλλά και με διεκδικήσεις όπως αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών, κύλησε το προχθεσινό απεργιακό συλλαλητήριο στα Γιάννενα.

Η συμμετοχή στην πορεία ήταν εντυπωσιακή, πιθανώς η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Επικεφαλής της τέθηκαν το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που πρόσκεινται σ’ αυτό, ενώ το δεύτερο τμήμα της το απάρτιζαν η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων και τα σωματεία του δημοσίου τομέα. Η πορεία ανέβηκε την οδό Αβέρωφ, έκανε στάση στην Κεντρική Πλατεία και συνέχισε σε δρόμους του κέντρου. 

 Το Εργατικό Κέντρο

Με χθεσινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων χαιρετίζει τη μαζικότητα του πρόσφατου απεργιακού συλλαλητηρίου, τονίζοντας πως η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

«Η συμμετοχή χιλιάδων απεργών που μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας, η συμμετοχή μεγάλων βιομηχανικών χώρων δουλειάς και τα σημαντικά βήματα συμμετοχής εμποροϋπαλλήλων από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της πόλης δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να ακυρώσουν με τη δράση τους τα κηρύγματα της μιζέριας, της υποταγής και της αναμονής», επισημαίνει, μεταξύ άλλων και προειδοποιεί πως η προχθεσινή απεργία «είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα». 

 Στην υπόλοιπη Ήπειρο

- Αντίστοιχα εντυπωσιακή υπήρξε η απεργιακή κινητοποίηση και στη γειτονική Άρτα με το τοπικό Εργατικό Κέντρο να εκτιμά πως πάνω από 1.200 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία που έγινε στο κέντρο της πόλης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το σύλλογο φοιτητών Γεωπονίας, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, από  τους Επαγγελματίες – Βιοτέχνες – Εμπόρους, από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Άρτας, ενώ η Κεντρική ομιλία έγινε από το Εργατικό Κέντρο. 

- Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Παλιά ΚΤΕΛ Πρέβεζας από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και από το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.  Στη κεντρική ομιλία ο Πρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Μισιρλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν προσαρμοζόμαστε στη βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν, διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, φθηνά είδη πρώτης ανάγκης, φθηνό ρεύμα και καύσιμα». Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα. 

- Μαζική απεργιακή συγκέντρωση έλαβε χώρα και στην Ηγουμενίτσα, με το τοπικό Εργατικό Κέντρο να χαιρετίζει «όλους τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους παραγωγής και υπηρεσιών που απεργούν, όλους εκείνους που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση». Όσο για το μήνυμα της απεργίας, το Ε.Κ.Θ. τονίζει: «Η δύναμή μας βρίσκεται στο δίκιο μας, οι ανάγκες μας διεκδικούνται μόνο μέσα από την οργάνωση και την αλληλεγγύη».

- Την προχθεσινή κινητοποίηση στήριξε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ιωαννίνων, η οποία έκανε συγκέντρωση με αφετηρία το κτίριο του Επιμελητηρίου στον πεζόδρομο της Αραβαντινού και στη συνέχεια συμπορεύτηκε με τους κοινωνικούς φορείς, εργαζόμενους και συνταξιούχους στο κέντρο της πόλης. 

«Η  ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας και η συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω πανδημίας έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, μεγάλο ποσοστό των μμε και όχι μόνο», τονίζει η ΟΕΒΕ και περιγράφει τα αιτήματά της που είναι τα εξής: Χρηματοδότηση – ρευστότητα, ανάσχεση διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, ενεργειακή κρίση και άνοδος του ενεργειακού κόστους, φορολογικά ζητήματα, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.