«Αστοχίες» της μελέτης καθυστερούν το έργο του «Μεγάλου Δακτυλίου»!

on .

MEGALOS DAKTYLIOS PANORAMIKH GIANNENA 1

• Αντιμέτωπη με τη σκληρή κριτική των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης βρέθηκε σε μια ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Οι παρατάξεις έθεσαν διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η εμπλοκή πουφαίνεται να υπάρχει με την οδική σύνδεση της Βογιάννου με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής (Μεγάλος Δακτύλιος). 

Το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη,  η οποία υπενθύμισε ότι πριν τρία χρόνια ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων διαβεβαίωνε την κοινωνία ότι οι μελέτες ολοκληρώνονται, ότι δεν υπάρχει καμία αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό και ότι σε σχέση με τα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας απαιτείται μόνο ένα υποέργο αυτό της ΔΕΗ. Όμως όπως ανέφερε,  μεταξύ άλλων,  η κ. Καλογιάννη, μέχρι σήμερα το έργο έχει απορροφήσει μόνο το 20,45% και μεταξύ άλλων έχουν προκύψει τεχνικογεωλογικά προβλήματα τα οποία είναι γνωστά από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. 

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην απάντησή του παραδέχτηκε την καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε εγκριθεί με παρατηρήσεις επί θητείας της κ. Καλογιάννη ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και αυτή προέβλεπε συγκεκριμένα έργα για τα οποία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία να εξετάσει διάφορες προτάσεις. 

Ως προς τη μετακίνηση του αποχετευτικού δικτύου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπήρχε εισήγηση ότι δεν χρειάζεται κανένα έργο. Διαπιστώθηκε όμως ότι τελικά χρειάζεται και γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Ηπείρου για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης. 

Για αστοχίες της μελέτης που είχαν επισημανθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας. 

 «Πυρά» από Μπέγκα 

Πάρα πολλά θέματα έθεσε στη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος την χαρακτήρισε «ανεύθυνη». Μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης της Ανεξαρτησίας, για διαμαρτυρίες από τον κλάδο του ταξί για τη συμφωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ για την πραγματοποίηση δρομολογίων ενόσω γίνονται έργα, ενώ χαρακτήρισε τα Γιάννενα ως μια από τις βρώμικες πόλεις της χώρας. 

Ο Δήμαρχος ήταν απολογητικός και ειδικά για την καθαριότητα παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε στην καλύτερη κατάσταση», ωστόσο δεν δέχτηκε ότι είναι βρώμικη η πόλη. Για την οδό Ανεξαρτησίας είπε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις μετρήσεις, ενώ για τα ταξί είπε ότι είχε δύο συναντήσεις στις οποίες δεν εκφράστηκαν διαμαρτυρίες, παρά μόνο τέθηκαν άλλα ζητήματα. 

 Για το Πνευματικό Κέντρο

Εκτενής συζήτηση και ευθεία επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής έγινε για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου και τις προσλήψεις στη Φιλαρμονική. Απαντήσεις έδωσε η Πρόεδρος κ. Ελένη Ακονίδου, ενώ ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι προσλήψεις γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες, για τη δε Φιλαρμονική πάντα αυτές γίνονται μετά τον Νοέμβριο. Στις 28 Οκτωβρίου όλα τα χρόνια τα μέλη της Φιλαρμονικής -πρόσθεσε- έπαιζαν εθελοντικά και πρόσθεσε ότι η παρουσία σε αυτή «είναι μεράκι».

Άλλα θέματα

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας απάντησε στην κριτική που άσκησε για το έργο του οδοφωτισμού ο Θ. Μπέγκας, ο οποίος ζήτησε να μην υπογραφεί η σύμβαση. Ο κ. Βάββας είπε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υπογραφή της προγραμματικής ελέγχθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ο ανάδοχος αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής και συντήρησης και δεν μετακυλύεται στους πολίτες. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κόστος θα βάραινε το Δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Τόσο από τον αντιδήμαρχο όσο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίστηκε ότι απόφαση του 2020 για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που είχε ληφθεί είναι «ανυπόστατη» καθώς είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη.

Για τη ΔΕΥΑΙ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ  Άρης Μπαρτζώκας μετέφερε στο σώμα την αγωνία όλων των ΔΕΥΑ της χώρας για την έλλειψη προσωπικού και τα κενά που υπάρχουν.

«Ελεύθερα» τα ΚΑΠΗ!

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μετά από επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Υγείας, αίρονται όλα τα υγειονομικά μέτρα και επιστρέφουν στην πλήρη και κανονική λειτουργία τα ΚΑΠΗ.