Οι σχολικές εκδρομές «ανάσα» για την τοπική οικονομία!

on .

EKDROMH SXOLIKH GIANNENA

• Στους δημοφιλείς προορισμούς μαθητικών εκδρομών όλης της χώρας συγκαταλέγεται ο Νομός Ιωαννίνων, καθώς κάθε χρόνο (με εξαίρεση τις δυο χρονιές που η πανδημία «πάγωσε» σχεδόν όλες τις μετακινήσεις), πολλά σχολεία επιλέγουν την περιοχή μας για την καθιερωμένη τριήμερη ή πενθήμερη εκδρομή τους. 

Τα ξενοδοχεία του Νομού είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

και τις απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίσουν στους φιλοξενούμενους μια ασφαλή και ευχάριστη διαμονή. 

«Ανάσα» 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων χαιρετίζει την έναρξη των εκπαιδευτικών εκδρομών, τονίζοντας ότι αποτελούν «ανάσα» για τον τοπικό τουρισμό λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. 

Όπως τονίζει, στη δημοφιλία του προορισμού για εκπαιδευτικές εκδρομές έχουν συμβάλει μια σειρά από παράγοντες, όπως η εύκολη προσβασιμότητα, η πλούσια ιστορία της περιοχής, τα σπουδαία μουσεία, τα διεθνώς αναγνωρισμένα μνημεία, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον κ.ά. Παράλληλα, η περιοχή μας διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, φημισμένη τοπική κουζίνα, ενημερωμένη αγορά και πληθώρα επιλογών για νυχτερινή διασκέδαση. 

Και δεν παραλείπει να σημειώσει πως τα ξενοδοχεία της Ηπείρου κατέκτησαν την υψηλότερη θέση ικανοποίησης και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (σχετικά έγραψε πρόσφατα και ο «Π.Λ.»).

 Οι επισκέπτες της περιοχής έδωσαν άριστα στα καταλύματα με τον δείκτη ικανοποίησης να ανέρχεται στο 90,5% και να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών της χώρας, ενώ τους έδωσαν την υψηλότερη θέση και στα κριτήρια της τοποθεσίας, της εξυπηρέτησης και του δωματίου. 

Και νέες αγορές… 

Επόμενο στοίχημα της Ένωσης είναι η προσέλκυση μαθητών από νέες αγορές (π.χ. Κύπρος και Αλβανία), αναγνωρίζοντας τη σημασία της τουριστικής κίνησης για την τοπική οικονομία. Παράλληλα, όπως αναφέρει, αναμένεται η έναρξη της άγονης αεροπορικής σύνδεσης ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μας σχολικές εκδρομές από την Κρήτη και τα κοντινά σε αυτήν Δωδεκάνησα. Μεγάλης σημασίας είναι και οι εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργανώνονται από πανεπιστήμια και κολέγια, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη δεκαμελούς αντιπροσωπείας από οκτώ αμερικανικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο Πανεπ. Ιωαννίνων, όπου συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας όπως οι ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού, η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως), κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα κ.ά.

 «Αγκάθι» το ενεργειακό κόστος 

Βέβαια, για τους ξενοδόχους έντονος είναι ο προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, το κόστος των καυσίμων και των διοδίων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, με την Ένωση να ζητά από την κυβέρνηση να λάβει επαρκή μέτρα στήριξης.  

Ειδικό κονδύλι…

Στο μεταξύ, το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, σε τηλεδιάσκεψη για τα μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σ’ αυτή συμμετείχαν και οι Υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Το πρόγραμμα που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού, ενώ ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αναφορά στα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Η νέα δράση που έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.