Ζητούνται… απαντήσεις για την καταστροφή στον Λούρο

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 17 11 22

• Στη Βουλή έφτασαν οι καταγγελίες για πρόκληση οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Λούρο μέσω εργασιών που διεξήγαγε η Περιφέρεια Ηπείρου στην κοίτη του. Τη σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και τη συνυπογράφουν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας, καθώς και οι τομεάρχες Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. 

Διακόπηκε η ροή

Όπως τονίζουν, οι εκτεταμένες εργασίες που εκτελεί εργολάβος για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. 

Επίσης, οι εργασίες προκάλεσαν τη στέρεψη των φυσικών οβιρών (μικρές βάθρες / κοιλώματα), οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα της ενδημικής πέστροφας του Λούρου και άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τόσο στις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, στα όρια του οποίου εντοπίζεται το πρόβλημα, στις αυτοψίες ειδικού κλιμακίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπως και στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου που ισχυρίζεται σε αντίθεση με τα δεδομένα και τα πορίσματα, πως ευθύνεται… η παρατεταμένη ανομβρία.

Ζητούν μελέτες

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει βάσει ποιων μελετών, εγκρίσεων και υπό ποια επίβλεψη πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες. Επιπλέον, τον καλούν να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να σταματήσει και να αναστραφεί η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Λούρο, ενώ ζητούν την αποζημίωση των ιχθυοτροφείων της περιοχής, όπως και την αυστηρή απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για την καταστροφή του ποτάμιου οικοσυστήματος. 

Ο Γιώργος Αμυράς

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για λάθος ή τεχνική αστοχία όσον αφορά στην περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στον Λούρο παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από όσα ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης περί ανομβρίας. 

Ο κ. Αμυράς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «pbnews.gr», εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, στο ευαίσθητο οικοσύστημα του ποταμού, προσθέτοντας πως αναμένει το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς αλλά και για να δρομολογηθούν οι κινήσεις για την αποκατάσταση της καταστροφής.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη πως ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) δεν είχε αρμοδιότητα στο ποτάμι, ο Υφυπουργός υπενθύμισε πως εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου έχει υπογράψει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία της ποτάμιας, άγριας πέστροφας του Λούρου που ενδημεί στα συγκεκριμένα νερά και μόνο. Ως εκ τούτου, όπως είπε, ο ρόλος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι καθοριστικός τόσο για τη διαπίστωση της καταστροφής, όσο και για την επόμενη μέρα που θα περιλαμβάνει την προσπάθεια αποκατάστασης.