Χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο για τη γρίπη

on .

SYNTAGOGRAFHSH

• Η πρόθεση της Κυβέρνησης να διευκολύνει τους πολίτες για τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη, καταργώντας ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες τη συνταγογράφηση του εμβολίου, προκάλεσε την αντίδραση των Ιατρών και συγκεκριμένα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση. 

Η μη συνταγογράφηση, δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι θα διευκολύνει πάρα πολύ τους πολίτες, όμως και οι ενστάσεις που διατυπώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα πρέπει να εξεταστούν με τη δέουσα υπευθυνότητα. 

Την ανακοίνωση για τη μη υποχρεωτική συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης την έκανε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η αντίδραση του Ι.Σ.Α.

Ο Ιατρικός  Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του Υπουργού και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι καμία  ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. 

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του, στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή γιατρού καθώς, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης.

Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς τονίζει ότι μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενούς», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.