Σκληρή κριτική της Αντιπολίτευσης για την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως η καταστροφή στο Λούρο ποταμό, αλλά και θέματα υποδομών, όπως ο πολυσυζητημένος οδικός άξονας «Ιωάννινα – Κακαβιά». 

Παρέμβαση υπήρξε χθες τόσο από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για το Λούρο, όσο και από το «Κοινό των Ηπειρωτών» που στελέχη της παραχώρησαν συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με έντονη κριτική τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, όσο και προς την Κυβέρνηση!  

Η μηνυτήρια αναφορά…

Την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου την οποία είχαν προαναγγέλλει οι «Ορίζοντες Ηπείρου» για το «περιβαλλοντικό έγκλημα» στον Λούρο κατέθεσε χθες ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

Σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι απόδοση ευθυνών στην ανομβρία εκ μέρους του Περιφερειάρχη είναι μια πολιτική προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, η οποία όμως δεν έχει καμία βάση. «Δεν μου είναι ευχάριστο αυτό που έκανα σήμερα. Η πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται στα δικαστήρια, αλλά το τελευταίο που επιθυμώ για μια τέτοια τεράστια ζημιά είναι οι Ορίζοντες Ηπείρου να μπουν στο κάδρο της συγκάλυψης. Για τον ίδιο λόγο προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη για το σκάνδαλο των φωτοβολταϊκών, ελπίζοντας όμως να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος. 

Για το Ιωάννινα - Κακαβιά

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αναφέρθηκε και στο θέμα της σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά ως συνέχεια της Ιόνιας οδού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός άξονας δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι του 2024!

«…Οι παλινωδίες του κ. Καχριμάνη να πάρει τις μελέτες εκείνος, μόνο και μόνο για να τις επιστρέψει στο Υπουργείο 1,5 χρόνο μετά, είναι η απόλυτη ομολογία αποτυχίας για το έργο αυτό. Μια ακόμα θητεία Καχριμάνη θα συνοδευτεί με το απόλυτο μηδέν για το Ιωάννινα – Κακαβιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι χειρισμοί του Περιφερειάρχη στο συγκεκριμένο έργο εξέθεσαν και την κυβέρνηση, η οποία παρασυρόμενη από τις πιέσεις του κ. Καχριμάνη, είχε δηλώσει ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Η παράταξη Ζάψα

Στην ολοκλήρωση των υποδομών στην Ήπειρο, στην καταστροφή που συντελέστηκε στο Λούρο ποταμό, αλλά και στο θέμα των τελευταίων ημερών που προέκυψε με την «Κιβωτό του Κόσμου», αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γ. Ζάψας και η περιφερειακή σύμβουλος Χριστίνα Λέκκα.

Για τον αυτοκινητόδρομο «Ιωάννινα – Κακαβιά», κατηγόρησαν Κυβέρνηση και Περιφερειάρχη Ηπείρου ότι «εμπαίζουν τους Ηπειρώτες», με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για διενέργεια διαγωνισμού, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, για την ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της ωρίμανσης και υποστήριξης της δημοπράτησης του έργου.

Η κριτική της παράταξης εστίασε και στο Κλειστό, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ότι δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μελέτη, αλλά ούτε και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Αναφορά έκανε και σε άλλα έργα υποδομών, όπως η παράκαμψη Φιλιππιάδας σημειώνοντας ότι  «εγκαταλείπεται η κανονική παράκαμψη Φιλιππιάδας από Α/Κ Ιόνιας οδού έως Α/Κ Γέφυρας Καλογήρου! Που πήγαν τα 30 εκατομμύρια, που είχαν δεσμευτεί για αυτό το έργο το 2019;», ενώ ανέφερε ότι «κατασκευάζονται «κυκλικοί κόμβοι» για όλες τις θεραπείες»!

Σχετικά με τον ποταμό Λούρο, μίλησε για ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, σημειώνοντας: «Επί 20 χρόνια δεν μπορούν να έχουν νόμιμες εγκαταστάσεις οι ιχθυοπαραγωγοί του Λούρου. Ποιος ο ρόλος της Κτηματικής Τράπεζας στην υπόθεση αυτή που κρατάει αιχμάλωτους τους επαγγελματίες του κλάδου; Τι κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για αυτό το θέμα;».