Πρέπει να σπάσει η σιωπή για ν’ αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία

on .

EMFYLH BIA

• Διαστάσεις των χαρακτηριστικών της έμφυλης βίας θα αναδειχθούν στην ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία: αναγνώριση, διαστάσεις, διαχείριση, πρόληψη», που διοργανώνουν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η ημερίδα θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Grand Serai» και ομιλητές θα είναι η δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία» Ανδρομάχη Μπούνα - Βάιλα με θέμα «Κανονικοποίηση και έμφυλη βία: Καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο;», ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επίκ. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Κώτσης με θέμα «Η έκθεση των παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία», ο υπαστυνόμος Α’ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων Μιχαήλ Καλατζόγλου με θέμα «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας» και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», Βασίλης Κούτρας με θέμα «Η πρόληψη της έμφυλης βίας ως κρίσιμος παράγοντας διαχείρισης του φαινομένου».

Συνέντευξη τύπου

«Η έμφυλη βία, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει δυστυχώς τεράστιες διαστάσεις και παρότι έχουν γίνει πράγματα, υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να γίνουν. Και πρώτα απ’ όλα πρέπει να σπάσει η σιωπή...» τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την εκδήλωση η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα.

Κάλεσμα στην ημερίδα απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της «Σχεδία» Βασίλης Γοργόλης, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο, που πάντα υπήρχε, αλλά αναδύθηκε με ανησυχητικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με την πρόσφατη κατάσταση πανδημίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Την επισήμανση ότι στο κομμάτι της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, έκανε η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στο Δ.Σ. της «Σχεδίας» Ανθή Μάστακα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ζητούμενο είναι να υπάρχει και πρόληψη.

Τέλος, στη διαπίστωση ότι από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όχι το βάθος του, προχώρησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Βασίλης Κούτρας, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων, που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να το καταφέρουν.