Εγρήγορση και δράσεις για εξάλειψη της έμφυλης βίας!

on .

GYNAIKA BIA KAKOPOIHSH

• Τα περιστατικά δολοφονίας και κακοποίησης γυναικών που το τελευταίο διάστημα βλέπουν με αυξημένη συχνότητα το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, αποδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση. 

Κρούουν λοιπόν τον κώδωνα στην Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, καλώντας τους να είναι σε επαγρύπνηση και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων πρόληψης του φαινομένου. Βασική παράμετρος εδώ είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και σ’ αυτό ακριβώς στοχεύουν δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα με αφορμή την αυριανή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΚΠΑΠΑ παρουσίασε στη Βουλή τις δράσεις του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία περίπου στα Γιάννενα.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου και άλλοι συναρμόδιοι φορείς θα πραγματοποιήσουν αύριο ενημερωτικές δράσεις στην πόλη μας. 

Στην Επιτροπή Ισότητας

Συνεδρίασε χθες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που λειτουργεί στα Γιάννενα από το 2013. Είναι ο πρώτος ξενώνας που άνοιξε από το Δίκτυο στο οποίο ανήκει με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

 Ο Ξενώνας Φιλοξενίας

Η συγκεκριμένη δομή είναι η μοναδική στην Ήπειρο και στα δέκα χρόνια λειτουργίας της φιλοξενήθηκαν σ’ αυτήν συνολικά 175 άτομα από τα οποία 78 είναι   γυναίκες και 97 παιδιά. Έχει δυναμικότητα 20 κλινών και φιλοξενεί γυναίκες που είναι θύματα βίας, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές, Ρομά (γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων) και τα παιδιά τους. Οι παροχές της δομής περιλαμβάνουν την ασφάλεια, σίτιση, αξιοπρεπή διαμονή, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική, ενώ η εισαγωγή στην δομή γίνεται μετά από αίτημα των φορέων παραπομπής, εισήγηση προς την Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΟΚΠΑΠΑ και ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων. Η στελέχωση της δομής περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό, παιδοψυχολόγο, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες και πραγματικά προσφέρουν όλοι τους πολύτιμες υπηρεσίες. 

Ζητείται ενίσχυση…

Μιλώντας στην ειδική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Πάνου τόνισε χθες ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όπως η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Ξενώνες, αφού πλέον οι ανάγκες για τις υπηρεσίες τους συνεχίζουν και υφίσταται, ενώ για την επιστροφή των φιλοξενούμενων γυναικών στην κοινωνία σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης αυτών για τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις εργασίας του Δημοσίου αλλά και να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψή τους.  

Δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ

Σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο το φαινόμενο της έμφυλης βίας συμμετέχει ο ΟΚΠΑΠΑ. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος στην προχθεσινή εκδήλωση του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων που είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και για την λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Παράλληλα, ο Οργανισμός συμμετείχε χθες στην αντίστοιχη εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Ιωαννίνων, ενώ αύριο, Παρασκευή έξω από το Δημαρχείο της πόλης θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό για την λειτουργία του «Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους».

Σοβαρό πρόβλημα

«Η 25η Νοεμβρίου, διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία είναι ένα πρόβλημα με έμφυλο χαρακτήρα και αποτελεί κατάφωρη παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου και προσθέτει: «Απαιτείται επομένως δράση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για το σχεδιασμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εξάλειψη του φαινομένου». 

 Ενημέρωση πολιτών

Στο πλαίσιο του εορτασμού η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οργανώνουν αύριο, Παρασκευή και ώρα 11 π.μ. δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου από τους εκπροσώπους των τριών φορέων και εν συνεχεία στις 11:30 π.μ. θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια περιμετρικά της Περιφέρειας. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους φορείς αντιμετώπισης των θεμάτων βίας και να εκφράσουν και τις δικές τους απορίες και απόψεις για το πολύ σοβαρό φαινόμενο της έμφυλης βίας που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Δομές υποστήριξης

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 26514-40577). Παράλληλα, όπως υπενθυμίζει η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της, στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 26510-77449), στην Άρτα (τηλ. 26810-77400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 26820-24444), ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.