Η Αλβανία μέσω του «περιουσιακού» νομιμοποιεί τις διώξεις κατά Ελλήνων

on .

XIMARA

• Την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση για τη στάση και τις πρακτικές της Αλβανικής Κυβέρνησης σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κάλεσε με ομιλία, αλλά και με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος. 

Ο κ. Φράγκος μάλιστα μέμφθηκε επίσης και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην  Αλβανία, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί χωρίς να φροντίζει να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση. Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναδεικνύει και το ρόλο της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, κάνοντας λόγο για «κράτος – πάτρωνα», τονίζοντας ότι η Αλβανική Κυβέρνηση είναι ένα «τούρκικο ενεργούμενο».

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Εμ. Φράγκος τόνισε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα συνεχίζει να διώκεται στην Αλβανία. 

«Τα σπίτια κατάσχονται και οι εκκλησίες και τα μνήματα γκρεμίζονται… και η Ευρώπη σιωπά! Μετά από τους φρικτούς διωγμούς του Χότζα και των απαράδεκτων έως και δολοφονικών επιθέσεων μετά το 1991, σήμερα έχουμε νομικά εμπόδια για τους Βορειοηπειρώτες μας. Ας το πούμε ανοιχτά! Η αλβανική κυβέρνηση είναι ένα τούρκικο ενεργούμενο. Αν τις ίδιες συμφωνίες που έχει κάνει με την Τουρκία τις είχε κάνει με τη Ρωσία, γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα την είχε βομβαρδίσει, όπως έκανε και με τη Σερβία. 

»Και το πλέον τραγελαφικό είναι που το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλβανία τα βρίσκει όλα ρόδινα. Μιλήστε με τις οργανώσεις των Βορειοηπειρωτών για να μάθετε την αλήθεια. Ο δρόμος από τα Τίρανα στις Βρυξέλλες πρέπει να περνάει από το Αργυρόκαστρο, από την Κορυτσά και από τη Χιμάρα. Αλλιώς, ας αφήσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ας μιλήσουμε μόνο για τη γραμμή της Ουάσιγκτον». 

Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πώς μέσω του περιουσιακού ζητήματος, «νομιμοποιούνται» οι διώξεις των Βορειοηπειρωτών που υποχρεώνονται  σε διαρκείς και ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες. 

«Η πολιτική διεκδίκηση της ελληνικής ταυτότητας των Βορειοηπειρωτών -επισημαίνει ο κ. Φράγκος- έχει ως αντίποινα επιθέσεις σε σπίτια από παρακρατικές ομάδες και νομικά εμπόδια και δικαστικές περιπέτειες από την αλβανική κυβέρνηση». 

Συνεχίζοντας ασκεί  δριμεία κριτική προς την αλβανική κυβέρνηση και τον ρόλο της Τουρκίας ως κράτος-πάτρωνας. «Η αλβανική κυβέρνηση -τονίζει- ως τουρκικό ενεργούμενο, παρουσιάζει νομικά εμπόδια για τους Βορειοηπειρώτες μας», θέτοντας και πάλι το ζήτημα των κανόνων προσχώρησης μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή.