«Ωρολογιακή βόμβα» το δημογραφικό πρόβλημα

on .

PAPPOYS HLIKOMENOS MPASTOYNI

• Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται χρόνο με το χρόνο και αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της πατρίδας μας. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια, εάν δεν ληφθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας. 

Στην Ήπειρο ο πληθυσμός επίσης φθίνει και όπως αναφέρει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 παρουσιάζει μείωση 5,1%, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων το ποσοστό είναι 4,7%.

Ο κ. Καλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητά την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση για την παροχή κινήτρων στους νέους γονείς και στους νέους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, με σκοπό τον επαναπατρισμό τους, αλλά και μέτρα για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Στην ερώτηση του κ. Καλογιάννη περιλαμβάνονται και ενδιαφέροντα στοιχεία για το Δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: 

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δείκτης γονιμότητας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, έχοντας περάσει το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας. Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 καταγράφουν την ίδια εικόνα, με τον πληθυσμό να συνεχίζει να παρουσιάζεται μειούμενος. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο πληθυσμός παρουσιάζει μείωση κατά 5,1%, ενώ στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατά 4,7% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του συνολικού πληθυσμού, αφού προβλέπεται μείωσή του από τα 11 περίπου εκατομμύρια σε 8,3 εκατομμύρια το 2050, ενώ ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελεί έως και το 33% του συνολικού πληθυσμού.

Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση νέων Ελλήνων επιστημόνων προς ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες, θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη χώρα μας μακροπρόθεσμα σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας τομείς, όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα, η εκπαίδευση, η άμυνα, η ασφάλεια.

Ορθώς η Κυβέρνηση, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, θέτει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της την κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, ιδίως των πολύτεκνων, ώστε να αναχαιτιστούν τα φαινόμενα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού».