Πανστρατιά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών…

on .

BIA GYNAIKES

• Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η σημερινή (25 Νοεμβρίου), που έρχεται να κρούσει το καμπανάκι προς κοινωνία, αρχές και φορείς για ανάληψη κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μάστιγα της εποχής. 

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή και ώρα 11:30 π.μ. δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους φορείς αντιμετώπισης των θεμάτων βίας και να εκφράσουν και τις δικές τους απορίες και απόψεις για το πολύ σοβαρό φαινόμενο που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία και το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Γιάννενα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 26514-40577), ενώ στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 26510-77449), στην Άρτα (τηλ. 26810-77400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 26820-24444). Στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας. 

Το ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

Εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη βία – Γυναικοκτονίες, η μάστιγα της εποχής μας – προτάσεις και λύσεις», διοργανώνει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μεθαύριο, Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. στο «Grand Serai».

Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Β. Γαρδίκος στην εκδήλωση θα κατατεθούν οι προτάσεις του κόμματος και οι λύσεις που προτείνει από τους: Δημήτρη Μάντζο – Εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος, Δικηγόρο, Ζέφη Δημαδάμα – Αντιπρόεδρο γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της ΚΠΕ. 

Επίσης θα συμμετέχουν με παρέμβασή τους και οι: Ρόη Ζηκίδου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Δ. Ιωαννιτών, Αναστασία Γιογλή Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω – πρώην Πρόεδρος του ΔΣΙ, Βιργινία Γκέκα πρώην Υπεύθυνη Ξενώνα Κέντρου Έρευνας και Υποστήριξης Θυμάτων Κακοποίησης και Κοινωνικού Αποκλεισμού (ΕΚΚΥΘΚΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Γαρδίκο «οφείλουμε με επίκεντρο την παιδεία να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να προβούμε σε μέτρα ολοκληρωμένης στήριξής των θυμάτων ενδοοικογενειακής Βίας, να προχωρήσουμε στη νομική αναγνώριση του όρου ‘Γυναικοκτονία’».

 Ο Χρ. Γκόκας 

«Η Πολιτεία πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες, ώστε να διασφαλιστούν όροι πραγματικής ισότητας και ίσων δυνατοτήτων για κάθε συνάνθρωπό μας χωρίς διακρίσεις οποιουδήποτε είδους, και ιδιαίτερα χωρίς τη διάκριση στο φύλο. Όχι μόνο για να διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό προστατευτικό πλαίσιο για κάθε θύμα, αλλά για να μην υπάρξουν θύματα στο εξής», τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας.

Η Μ. Τζούφη

«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και συρρικνώνονται διεθνώς. Όχι μόνο στην Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων δεν αρκούν μόνο οι εξαγγελίες, τα καθυστερημένα νομοσχέδια και οι διεθνείς ημέρες. Χρειαζόμαστε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις πρόληψης και φροντίδας, συντονισμό και πρωτοβουλίες στην κοινότητα, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και εξειδικευμένο προσωπικό».

Η εκδήλωση της «Σχεδία»

Η ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της σιωπής από όσους γίνονται μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, καθώς και η σημασία της πρόληψης με παρεμβάσεις από την παιδική κιόλας ηλικία, ήταν τα σημεία που αναδείχθηκαν από την ημερίδα με τίτλο «Έμφυλη Βία: αναγνώριση, διαστάσεις, διαχείριση, πρόληψη», που οργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπ. Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Στην εκδήλωση που έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου, κυρίως γυναίκες και νέοι, κοινή συνισταμένη τόσο των ομιλιών όσο και των χαιρετισμών ήταν ότι η έμφυλη βία δεν είναι ένα φαινόμενο, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στις μέρες μας έχει αναδυθεί σε ιδιαιτέρως ανησυχητικό βαθμό.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα, η οποία τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα το ζήτημα της έμφυλης βίας και έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή και να καταγγέλλονται τα περιστατικά, καθώς μόνο έτσι μπορούν να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Σπυρίδων Κονιτσιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου και η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα.

Ομιλίες έγιναν από τους: Ανδρομάχη Μπούνα - Βάιλα, δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», Κωνσταντίνο Κώτση, πρόεδρο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επ. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων, Μιχαήλ Καλατζόγλου, υπαστυνόμο Α’ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων και τη Γεωργία Τζαμάκου, η οποία παρουσίασε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, που λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Κούτρα, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα...