Οι υγειονομικοί… επί ποδός πολέμου και στα Γιάννενα!

on .

APERGIA GIATROI YGEIONOMIKOI NTOYNTOYKA

• Επί ποδός… πολέμου βρίσκονται οι υγειονομικοί τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή μας. Αφορμή το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο εισήχθη ήδη στη Βουλή και η συζήτησή του αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι του χώρου της Υγείας και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς θεωρούν ότι με το σ/ν όχι μόνο δεν ενισχύεται το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα θα οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση και ζητούν αφενός την απόσυρσή του και αφετέρου την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις προσωπικού. Μετά λοιπόν τη χθεσινή κινητοποίηση, θα προχωρήσουν την Πέμπτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα στάση εργασίας. 

Τι ζητά η ΕΙΝΗ

Την απόσυρση του Νομοσχεδίου ζητάει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου. Παράλληλα, καταθέτει αιτήματα όπως άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άρση των αναστολών εργασίας, άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Στάση Εργασίας κήρυξε το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΥΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη από τις 12 μ. και μέχρι τέλους του ωραρίου σε όλο το Δημόσιο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και παράλληλα καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Υγεία. 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών». 

Το Εργατικό Κέντρο

Τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του πως «αντί για μαζικές προσλήψεις, ώστε να καλυφτούν οι 30.000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία, η προκήρυξη μερικών εκατοντάδων θέσεων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό…». 

«Χαριστική βολή…»

Tη χαριστική βολή στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, όπως το χαρακτηρίζει, θα δώσει το νομοσχέδιο που εισήγαγε η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως επισημαίνει, το σ/ν μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. 

Το ΚΚΕ στηρίζει…

«Έκτρωμα» χαρακτηρίζει η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, εκφράζοντας τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, «ανάμεσα σε όσα επιχειρεί να κάνει νόμο η κυβέρνηση ξεχωρίζουν η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσα από προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς…».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ