Με… αστερίσκους εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023

on .

dimotiko

• Προεκλογική χροιά έδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενες και την απουσία του Δημάρχου Μ. Ελισάφ. Την υποστήριξη των θέσεων της Δημοτικής Αρχής ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος που απάντησε και στις περισσότερες ερωτήσεις που τέθηκαν πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα των ανταποδοτικών τελών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φ. Βάββα να εισηγείται την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για διατήρησή τους στα επίπεδα του 2022 και αυτό παρά τις μεγάλες αυξήσεις δαπανών. Από τη διατήρηση των τελών στα ίδια επίπεδα, θα υπάρξει υστέρηση 1.180.000 ευρώ που θα καλυφθούν από άλλους κωδικούς (Επενδύσεων και τέλος ακινήτων). 

Για μια ακόμη φορά τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα που διαπιστώνονται στο έργο του «Μεγάλου Δακτυλίου», με τον Αντιδήμαρχο να αναφέρει ότι έχουν προκύψει γεωλογικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρόσθεσε ότι στην Τεχνική Υπηρεσία έγιναν ήδη συναντήσεις και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει οριστική πρόταση, η οποία θα είναι πιο οικονομική και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του δρόμου. 

Από συμβούλους της Αντιπολίτευσης επαναφέρθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού. Ο κ. Αρλέτος υπογράμμισε ότι η εμπλοκή του Δήμου, σε αυτό το στάδιο, σταμάτησε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, η οποία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το διαγωνισμό. 

Διαφωνίες και για το Τεχνικό Πρόγραμμα 

Εκτενής συζήτηση έγινε για το Τεχνικό Πρόγραμμα, με την Αντιπολίτευση να καταλογίζει αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να σχεδιάσει νέα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα, ανέρχεται σε  61.083.978,40 ευρώ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και από παρατάξεις της Αντιπολίτευσης «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», παρά τις επικρίσεις που  διατύπωσαν. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Γιάννης Λιόντος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι κανένα νέο έργο δεν πρόκειται να αφήσει η Δημοτική Αρχή στην επόμενη. Ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας αμφισβήτησε κατά πόσο το τεχνικό πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθεί μέσα στο 2023, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που εισήχθη προς συζήτηση στο Σώμα. 

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάνινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ανέφερε ότι μόνο τρία έργα είναι άξια λόγου, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν οδοστρωσία, πεζοδρόμια και μικροεξυπηρετήσεις. Όσον αφορά τα τρία έργα, είναι η ανακατασκευή του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου, η ανάπλαση της πλατείας Πύρρου και η επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά, για τα οποία επίσης εξέφρασε επί μέρους ενστάσεις.  «Δεν είναι πρόγραμμα του 2023, αλλά του 2030 και αν…», υποστήριξε η κ. Καλογιάννη. 

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, τόνισε την ανάγκη να γίνεται δίκαια κατανομή στα κονδύλια προς τις τοπικές κοινότητες, αναφέρθηκε στα έργα που πρέπει να γίνουν στην πλατεία Χατζή και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, προσθέτοντας ότι πρέπει να σχεδιαστεί με τη διεκδίκηση εκ νέου του 62% του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ορθή και δίκαια οριοθέτηση της λίμνης. 

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για στείρα άρνηση, αναφέροντας ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς. «Θεωρώ ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι εξαιρετικό», κατέληξε.

Αναλυτικές εξηγήσεις για διάφορα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα έδωσε ο Αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, είπε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μηδενίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής». 

Μεταξύ των νέων έργων που ανακοινώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνονται:

-Ενσωμάτωση των παλιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό, με προϋπολογισμό 2.210.330 ευρώ

-Κατασκευή νέων κόμβων 1.000.000 ευρώ

- Διανοίξεις οδών - διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων σε Νέα Ζωή & Καρδαμίτσια 1.000.000 ευρώ. 

- Σύνδεση δομής Κατσικά με τον παραλίμνιο πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο 900.000 ευρώ

- Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα 8.040.000 ευρώ

- Εξοικονόμηση ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα Κιάφας 5.000.000 ευρώ

-Εξοικονόμηση ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα πρώην Πολυκλαδικού 5.000.000 ευρώ

- Ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής 4.000.000 ευρώ

- Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά και μεντρεσε ΒΑ Ακρόπολης) 1.500.000 ευρώ. 

-Ανάπλαση - προστασία Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή  4.000.000 ευρώ

-Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χατζή 4.000.000 ευρώ. 

-Αντιμετώπιση συσσώρευσης όμβριων υδάτων για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας 4.000.000 ευρώ