Οι σύλλογοι πληρώνουν πλέον και για δικαστικό αντιπρόσωπο!

on .

EKLOGES KALPH DS

• Σαν να μην έφτανε η πανδημία που «μηδένισε» τις δραστηριότητες και κατ’ επέκταση τα ισχνά έσοδά τους για μία ολόκληρη διετία, αλλά και η σημερινή οικονομική κρίση που κάνει τα μέλη τους να δίνουν «μάχη» για να μαζέψουν ένα ευρώ, οι μικροί πολιτιστικοί σύλλογοι επιβαρύνονται πλέον και με ένα… αναπάντεχο έξοδο.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε προκήρυξη αρχαιρεσιών για να εκλέξουν νέα όργανα θα πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλουν ένα σημαντικό γι’ αυτούς ποσό προκειμένου να εξασφαλίσουν την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στη διαδικασία, η οποία έχει γίνει υποχρεωτική! Για μεγάλα σωματεία και αδελφότητες με εκατοντάδες μέλη η παρουσία δικηγόρου μοιάζει επιβεβλημένη. Για συλλόγους μικρούς όμως με λίγες μόλις δεκάδες μέλη όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δραστηριοποιούνται στα χωριά του Νομού μας η συγκεκριμένη επιβάρυνση δεν δικαιολογείται, όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή του ο οικονομολόγος Άγγελος Κολέμπας. Δικαιολογημένα λοιπόν ζητάει από την Κυβέρνηση να επαναφέρει το πρότερο καθεστώς στις αρχαιρεσίες των πολιτιστικών φορέων.

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Άγγελος Κολέμπας αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με την υποχρέωση των πολιτιστικών συλλόγων να έχουν στις αρχαιρεσίες τους και δικαστικό αντιπρόσωπο: 

«Προετοιμαζόμενοι για τις τακτικές εκλογές στον σύλλογό μας και γνωρίζοντας ότι στους μικρούς συλλόγους δεν χρειαζόταν δικαστικός αντιπρόσωπος, δικηγόρος, συζήταγα με φίλο μου και μου λέει ότι άλλαξε τον νόμο η παρούσα κυβέρνηση -η οποία δεν τα πάει καθόλου καλά και μάλλον θέλει να κλείσει τους μικρούς πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς διατήρησης και διάδοσης του πολιτισμού- πριν από ένα χρόνο, χωρίς καμιά δημοσιότητα και πρέπει πλέον να πας στον Δικηγορικό Σύλλογο να κάνεις αίτηση για δικαστικό αντιπρόσωπο! Όντως, είχε δίκιο. Πήγα και μου είπαν ότι πρέπει να πληρώσω 127,50 ευρώ, 77,50 ευρώ για την διαδικασία συν 50,00 ευρώ γιατί ο δικηγόρος θα είναι και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, η οποία παραμένει ως ήταν πριν με τρία άτομα εκλεγέντα από την Γενική Συνέλευση συν τον δικηγόρο, πρόεδρό της τώρα! Δηλαδή για να εισπράξει και τα 50,00 ευρώ! Να μπαίνει δικηγόρος, δικαστικός αντιπρόσωπος για πολύ μεγάλα σωματεία, συλλόγους 200 άτομα και πάνω που έχουν και κάποια έσοδα ναι, αλλά γενικά για όλους μικρούς και μεγάλους το θεωρώ απαράδεκτο και ενάντια στον πολιτισμό! Καλείται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να καταργήσει την αλλαγή αυτή και να επανέλθει το παλιό καθεστώς, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης»!