Να συζητηθεί στο Περιφ. Συμβούλιο η καταστροφή στο Λούρο ποταμό…

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 10 11 22

• Αίτημα και κοινή εισήγηση για συζήτηση της περιβαλλοντικής καταστροφή στο Λούρο στο περιφερειακό συμβούλιο, κατέθεσαν χθες με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» (Γ. Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ. Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος και  Δ. Τρομπούκης), «Ήπειρος Όλον» (Δ. Δημήτριος, Μ. Κιτσανού, Χ. Λιούρης, Π. Φραγκούλης) «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής), «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Ζ. Γαλατάς και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπ. Ριζόπουλο δεν αποδέχτηκε την εισήγηση, γιατί δεν είχε το αίτημα να παραιτηθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Στην εισήγηση αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ποτάμια της Ηπείρου εξαιτίας της ασθένειας των πλατάνων τα οποία εμφανίζονταν σε μεγάλη έκταση και στον ποταμό Λούρο. Στην περίπτωση όμως του Λούρου, με βάση το πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος, τα έργα της Περιφέρειας διατάραξαν το αδιαπέρατο στρώμα του πυθμένα του ποταμού με αποτέλεσμα την διακοπή της ροής και την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. 

«Ενώ τα δεδομένα καθιστούν απολύτως απαραίτητη τη σύνταξη μελετών και γενικευμένες παρεμβάσεις που θα εξετάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα τμήμα του ποταμού το οποίο είναι ευάλωτο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη ή αδειοδότηση. 

»Άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η ανεξέλεγκτη αμμοληψία με τον τίτλο της απομάκρυνσης φερτών υλικών από τις κοίτες των ποταμών η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την εκβάθρωση γεφυρών μέχρι και την πλήρη κατάρρευση όπως στην περίπτωση της Αρτοπούλας, της Γότιστας κ.α. με τον λαό να πληρώνει και για τις αμμοληψίες που δημιουργούν τα προβλήματα και για την επανακατασκευή των γεφυρών ή την αποκατάσταση των βάθρων τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην εισήγηση. 

Οι παρατάξεις καλούν την περιφερειακή αρχή να συντάξει μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα, καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου, να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε, χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος, και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία, να συστήσει και να στελεχώσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου, να αναλάβει πρωτοβουλίες (χρηματοδότηση έρευνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργάνωση συνεδρίων κλπ.) για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.