Το ΣτΕ ακύρωσε το νόμο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων!

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 11 10 2019

Η νομοθετική ρύθμιση που είχε εισάγει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στη λειτουργία των Δήμων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που είναι γνωστή ως «νόμος Θεοδωρικάκου», βρίσκεται πλέον στον «αέρα».

Χάρη στη ρύθμιση αυτή κατέστη δυνατή η λειτουργία και κυρίως η λήψη αποφάσεων από Δημοτικές Αρχές και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια. 

 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το Νόμο και συγκεκριμένα τις διατάξεις που αφορούσε τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες έχουν ενισχυμένη και πλειοψηφική συμμετοχή οι Δημοτικές Αρχές. Την ίδια απόφαση είχε λάβει την περασμένη Άνοιξη και το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ που στη συνέχεια την είχε παραπέμψει στην Ολομέλεια.

 Μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει αντίδραση από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα κληθεί να λύσει πλέον έναν «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί καθώς δεκάδες Δήμοι λειτουργούσαν και μπορούσαν να λαμβάνουν αποφάσεις κάνοντας χρήση αυτή της νομοθετικής ρύθμισης.

Κατά του νόμου είχαν προσφύγει δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μακεδονία. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τις εκλογές στη λειτουργία των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες: Αφενός μετέβαλε στον τρόπο συγκροτήσεως της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη που ανήκει ο Δήμαρχος,  αφετέρου προέβη στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία. «Οι εν λόγω διατάξεις -αναφέρεται στην απόφαση- κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ».