Εκτίναξη 135% του ιικού φορτίου κορωνοϊού στα λύματα των Ιωαννίνων!

on .

IATRIKO ERGASTHRIO DIAGNOSTIKO

• Αν και πανελλαδικά καταγράφηκε μείωση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων φαίνεται να «φορτώνεται» σε πολύ μεγάλο βαθμό από κρούσματα κορωνοϊού, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ εμφάνισε αύξηση κατά 135% (!) που είναι και η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 10 πόλεις που γίνονται μετρήσεις. 

Κατά τα άλλα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για εκτίναξη των κρουσμάτων γρίπης εντός του Ιανουαρίου. Όμως η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του συνόλου των ιογενών λοιμώξεων. Πιο ευάλωτα αποδεικνύονται τα παιδιά, με τους επιστήμονες να αναζητούν τα αίτια αυτής της εκτίναξης των κρουσμάτων της γρίπης στα παιδιά. 

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύ έρευνα για να δούμε γιατί νοσούν τα παιδιά», εξηγώντας ότι ίσως να οφείλεται ότι τα προστατέψαμε πολύ ή επειδή οι νέοι ιοί είναι διαφορετικοί. Η κ. Λινού τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων, όπως να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο με μάσκα και να γίνονται καθημερινά τεστ σε χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος.

Η Έκθεση του ΕΟΔΥ

Συνοπτικά την εβδομάδα 03/2023, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ:

Στις Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου), καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. 

Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ μειωμένη ήταν και η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων. 

Μείωση παρουσίασαν επίσης οι εισαγωγές, οι νέοι διασωληνωμένοι που συνολικά ανέρχονταν σε 153.

Καταγράφηκαν άλλοι 168 θάνατοι, με την υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 να εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. 

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ακόμη ότι καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 03/2023. 

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 03/2023 νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι. 

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.