Τιμάται η μνήμη των Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος

on .

EKDHLOSH OLOKAYTOMA

Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, που με απόφαση του ΟΗΕ έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου, τιμούν για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα καθώς θύματα του Ολοκαυτώματος έπεσαν εκατοντάδες Γιαννιώτες Εβραίοι.   Τα χαράματα της 24ης προς την 25η Μαρτίου 1944, 1.870 συνελήφθησαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και με φορτηγά μεταφέρθηκαν αρχικά στη Λάρισα και στη συνέχεια με τρένο στο Άουσβιτς. Εκεί και σε αρκετά ακόμη στρατόπεδα εξολοθρεύτηκε το 92% των Εβραίων των Ιωαννίνων. Την μνήμη όλων αυτών τιμούν σε ειδική εκδήλωση Περιφέρεια και Δήμος σήμερα και ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Για τη σημασία της χθεσινής Ημέρας, αλλά και για τη σημερινή εκδήλωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου. 

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «σπουδαία» την Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι μέχρι το 1944 είχε ενεργή συμμετοχή σε όλα τα δρώμενα και γενικά στο «γίγνεσθαι» της περιοχής. Ανέφερε ότι πολύ λίγοι απ’ όσους είχαν μεταφερθεί στα κρεματόρια κατάφεραν να επιζήσουν και να επιστρέψουν, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για όσα συνέβησαν στους Εβραίους, λέγοντας ότι «δυστυχώς ο άνθρωπος όταν ξεχνάει την ανθρώπινη φύση και συμπεριφέρεται ως ζώο μπορεί να κάνει και τέτοιες πράξεις». Τέλος έστειλε και ένα γενικότερο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι: «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε αυτό το γεγονός και πρέπει πάντα να είμαστε εν γρηγόρσει, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί στην ανθρωπότητα ποτέ τέτοια βαρβαρότητα και τέτοιες πράξεις έναντι οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας. Αιωνία τους η μνήμη».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων και Πρόεδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, χαιρετισμούς της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου και Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Ελένης Ακονίδου και του Γενικού Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρος Ισαάκ Ελιέζερ. 

Η  Δρ. Φιλοσοφίας Μαρία Στρατσάνη, τέως Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου, θα μιλήσει με θέμα «Η τέχνη στα στρατόπεδα του θανάτου» και θα ακολουθήσει η ομιλία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου με θέμα «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. 

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube: https://youtu.be/8FqemRw4pwY.