Με δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων τα «Ελευθέρια»!

on .

MATHTES SHMAIES MHTROPOLH 21 2 23

  • Χωρίς… τυμπανοκρουσίες και κυρίως χωρίς τη συμμετοχή των Γιαννιωτών, αφού δεν έγινε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, τιμήθηκε η φετινή 110η επέτειος απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό ο οποίος κράτησε σχεδόν πέντε αιώνες. 

Το λιτό πρόγραμμα των εορτασμών, όπως διαμορφώθηκε με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, περιλάμβανε, επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάξιμος, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από υπασπιστή της αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού. Όσον αφορά στον μαθητικό πληθυσμό της πόλης, αυτόν εκπροσώπησαν στις επετειακές εκδηλώσεις οι σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν μέρος στη ματαιωθείσα παρέλαση. 

Οι δηλώσεις

- Στα μηνύματα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων που παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας αναφέρθηκαν οι επίσημοι στις δηλώσεις τους. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σημείωσε με έμφαση: «Τιμούμε τους προγόνους μας που πριν  από110 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ο αγώνας τους είχε ένα κοινό, την αγάπη για την πατρίδα και την ενότητα. Η χώρα μας κάθε φορά που είναι ενωμένη κάνει θαύματα κι έτσι θα συνεχίσουμε».

- Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη τόνισε πως «θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, τους πεσόντες, όλες και όλους που έδωσαν σκληρές μάχες τον κρύο χειμώνα του 1913, σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο Μπιζάνι. Παίρνουμε δύναμη και παλεύουμε για μια πατρίδα που θα είναι παράγοντας ειρήνης και ευημερίας, στέλνοντας μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

- Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε πως «γιορτάζουμε μία πολύ σπουδαία μέρα για τα Γιάννινα. Ευχή μου να συνεχίσουμε στο δρόμο της ηρεμίας, της σύνεσης, που έχουν χαραχθεί τα τελευταία χρόνια για τον τόπο», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την απώλεια του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

- Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα σημείωσε πως δόθηκαν σκληροί αγώνες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «οι αγώνες κερδίζονται με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υψηλό φρόνημα και ισχυρή πολιτική ηγεσία».

- Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είπε ότι παρά τα πολλά χρόνια που τα Γιάννενα έμειναν υπό Οθωμανικό ζυγό, κατάφεραν να γίνουν πόλη πρώτη στα άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα και σημείωσε ότι «τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν». 

Ριζόπουλος για παρέλαση

Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας για τη ματαίωση της φετινής παρέλασης στα «Ελευθέρια» ως ένδειξη πένθους λόγω του θανάτου του δημάρχου Ιωαννίνων.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε χθες και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος τόνισε πως αν έπαιρνε εκείνος αποφάσεις, πέραν της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων θα επέτρεπε την παρέλαση δίνοντας όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τα πρωτόκολλά τους για την χρήση μαύρου πένθιμου περιβραχιονίου ως ένδειξη τιμής. «Έτσι θα συνδύαζα το σεβασμό στο Δήμαρχο και το φόρο τιμής στην ιστορία μας, στους αθάνατους νεκρούς της απελευθέρωσης αλλά και όλους τους παρελάζοντες, ιδίως τα παιδιά που για αυτά η παρέλαση αποτελεί στιγμή αναφοράς στο σχολικό έτος. Είναι κομμάτι της προσωπικής ιστορίας τους όπως τη βιώνουν τη συγκεκριμένη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε με νόημα ότι ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μέρα εθνικού πένθους την απώλεια της Φ. Γεννηματά για μια ημέρα, την ημέρα της παρέλασης οπότε και ματαιώθηκε εκείνη, ενώ ο δήμαρχος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή και δεν υπάρχει, όπως είπε, κανένα πρωτόκολλο που να εφαρμόζει πένθος για πέντε ημέρες.