Θεαματικό το φινάλε της Αποκριάς με τζαμάλες, κέφι και ξεφάντωμα!

on .

APOKRIES TZAMALA 28 2 23

• Ένα τριήμερο που ξεπέρασε σε αριθμό επισκεπτών ακόμα και εκείνα προ της πανδημίας του κορωνοϊού έζησαν τα Γιάννενα και τα ορεινά του Νομού, τον οποίο επέλεξαν ξανά φέτος χιλιάδες κόσμου για να γιορτάσουν τις Απόκριες.

Και μπορεί ο καιρός να μη στάθηκε σύμμαχος, ιδιαίτερα στις πατροπαράδοτες τζαμάλες που άναψαν το βράδυ της Κυριακής σ’ όλο το Λεκανοπέδιο αλλά και σε πολλά χωριά, όμως ντόπιοι και επισκέπτες ξεφάντωσαν απτόητοι στήνοντας μεγάλους χορούς γύρω από τις φωτιές, κυκλοφορώντας στους δρόμους μασκαρεμένοι και διασκεδάζοντας σε πάρτι και άλλες εκδηλώσεις. Στις γειτονιές που φιλοξένησαν τζαμάλες οι τοπικοί σύλλογοι πρόσφεραν κρασί, ενώ τα βεγγαλικά πρόσθεταν μία χαρούμενη νότα στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Το γλέντι σε αρκετές από αυτές τράβηξε μέχρι αργά, ενώ σε άλλες τελείωσε νωρίτερα λόγω βροχής.

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά στα Γιάννενα γιορτάστηκαν από τον Δήμο στα Λιθαρίτσια. Εκατοντάδες Γιαννιώτες έσπευσαν, παρά τη συννεφιά, να κάνουν τη βόλτα τους στο πάρκο και να δοκιμάσουν τα νηστίσιμα εδέσματα που πρόσφερε ο Δήμος σε όλους. Συνολικά διανεμήθηκαν 2.350 μερίδες. Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής στους παρευρισκόμενους ευχήθηκαν ο αναπληρωτής δημάρχου Γιάννης Τσίμαρης και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου. 

Κεφάτο καρναβάλι

Πριν ανάψουν οι τζαμάλες στα Γιάννενα, την τιμητική του είχε ο Κατσικάς, όπου έλαβε χώρα, έπειτα από το «διάλειμμα» που επέβαλε η πανδημία, το καθιερωμένο πια καρναβάλι, στο οποίο πρωτοστατεί ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. Το φετινό ήταν το μεγαλύτερο καρναβάλι που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον Κατσικά, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου ήταν τα εντυπωσιακά κοστούμια των ομάδων που έλαβαν μέρος, χορεύοντας στους ρυθμούς του dj Χάρη Τσίτου και σκορπίζοντας απλόχερα το κέφι στους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους θεατές. Δεν έλλειψαν φυσικά και τα άρματα! Την παρουσίαση του καρναβαλιού έκαναν οι δημοσιογράφοι Βίλιαν Στασινού και Μίλτος Γήτας. Μετά τη λήξη του άναψε τζαμάλα στην πλατεία του Κατσικά.  

Στον υπόλοιπο Νομό

Καρναβαλικές εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή το μεσημέρι στην κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν χρονικά λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή ήταν μεγάλη όπως και το βράδυ της Κυριακής στα Πλατανάκια όπου έκαψαν ένα δέντρο. Στον ίδιο χώρο την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος «ο Άγιος Νικόλαος» πρόσφερε φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα στους πολίτες και ακολούθησε γλέντι. 

Με πληρότητες που άγγιξαν το 100% γιόρτασαν Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Ζαγόρι το περασμένο τριήμερο, όπου επίσης άναψαν φωτιές και διοργανώθηκαν αποκριάτικα γλέντια. Ειδικά για το Μέτσοβο, πολλοί επισκέπτες συνδύασαν το τριήμερο με σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου οι πίστες του οποίου διατηρούν ακόμα αρκετό χιόνι. 

Αρβανίτικος γάμος

Αναπαράσταση του αρβανίτικου γάμου έγινε στο Καστρί Θεσπρωτίας την Καθαρά Δευτέρα, η οποία συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Τα προγαμήλια τελετουργικά (ξύρισμα του γαμπρού κ.λπ.) έγιναν σε αίθουσα του ιδρύματος Ηλία Σάρρα. Η πομπή, που σχηματίστηκε με το γαμπρό και τη νύφη πάνω σε άλογα και την προίκα, ενώ ο κόσμος ακολουθούσε, κατέληξε στο δημοτικό σχολείο του Καστριού, όπου «τελέστηκε» ο γάμος και  στήθηκε γλέντι. Μάλιστα στους παριστάμενους προσφέρθηκε φασολάδα.  Πρόκειται για παλιό έθιμο, που αναβιώνει εδώ και χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα. Εξάλλου, τα κούλουμα γιορτάστηκαν σε όλη τη Θεσπρωτία όπου οργανώθηκαν εκδηλώσεις με δωρεάν νηστήσιμο φαγητό και γλέντι, ενώ πολλοί κατευθύνθηκαν στις παραλίες για να πετάξουν χαρταετό. Ειδικά η παραλία του Δρεπάνου ήταν κατάμεστη από κόσμο προχθές. 

Πρέβεζα - Άρτα

Πλήθος επισκεπτών συγκέντρωσε φέτος η πόλη της Πρέβεζας, όπου έλαβαν χώρα σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων τις οποίες διοργάνωσε το Καρναβαλικό Κομιτάτο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν θεαματικά, με την καύση ομοιώματος του καρνάβαλου στο λιμάνι της Πρέβεζας, η οποία συνοδεύτηκε από πυροτεχνήματα, βαρκαρόλα και συναυλία στην Πλατεία Δικαστηρίων. Τέλος, στην Άρτα τον αποκριάτικο τόνο έδωσε το Καρναβάλι Γυναικών, το οποίο πραγματοποίησε και πάλι, έπειτα από δύο χρόνια, παρέλαση στο κέντρο της πόλης με μεγάλη συμμετοχή καρναβαλιστών κάθε ηλικίας. Εδώ εντυπωσίασαν οι περίτεχνες μεταμφιέσεις.