Αποκριάτικα δρώμενα με τα παιδιά των δομών φιλοξενίας Πωγωνιανής

on .

GAITANAKI DHMOS POGONIOY

• Ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με ευφάνταστες δραστηριότητες, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες, με μουσική, χορό, εδέσματα κι αποκριάτικα δρώμενα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας κοινωνικής μέριμνας Πωγωνιανής.

Η γιορτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πωγωνίου και της Τοπικής Κοινότητας, στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Πωγωνιανής με πρωταγωνιστές τα παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου» και το «Κέντρο Παιδικής Πρόνοιας». Ο σκοπός της ήταν διπλός. Τα παιδιά των δύο δομών φιλοξενίας να έρθουν σε επαφή με την τοπική παράδοση του Πωγωνίου ώστε να συνδεθούν με τον τόπο διαμονής τους και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της κοινότητας σ’ αυτή την κοινή αποκριάτικη εμπειρία να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιστορικής ακριτικής περιοχής.

Πρωτεργάτες και εμπνευστές της προσπάθειας ήταν ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης, η εξωτερική συνεργάτιδα του Δήμου Νιόβη Τόμου και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Νίκος Σουτόπουλος, ενώ συνέδραμαν οικονομικά ο Δήμος Πωγωνίου και ο Φιλεκπαιδευτικός Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πωγωνιανής "Η Πρόοδος". Εμψυχωτής και συντονιστής των παιδιών στις αποκριάτικες δράσεις ήταν ο θεατρο-παιδαγωγός και εκπαιδευτικός Λάμπρος Νούσης.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά των δύο δομών αναβίωσαν «το γαϊτανάκι», «το γανωτζή», το «πώς το τρίβουν το πιπέρι», «τα κουκιά», «τον Χαραλάμπη, «την χάσκα», «τον μούτο» διασκεδάζοντας με την ψυχή τους κι ανταπέδωσαν γεμίζοντας τον χώρο και τις καρδιές όλων με γέλια, χαρά, πολλή αγάπη αλλά και νοσταλγία για έναν λαϊκό πολιτισμό που κινδυνεύει να χαθεί στις μέρες μας. Εντυπωσιακό δε σκηνικό μέσα στη νύχτα ήταν το άναμμα φωτιάς έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο συνοδεύτηκε από πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα.