Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς των Τεμπών χθες σε όλες τις εκκλησίες

on .

TEMPH LOYLOYDIA

• Έξι μέρες έχουν περάσει από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέοι, φοιτητές, και ο χρόνος έχει παγώσει! 

Οι οικογένειες των θυμάτων ζουν τον δικό τους εφιάλτη, ενώ όλοι οι Έλληνες ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της εθνικής αυτής τραγωδίας, αλλά και να το διαχειριστούν. 

Έχουν μείνει αποσβολωμένοι στους δέκτες της τηλεόρασης, με όσα λέγονται και ακούγονται τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς εν έτει 2023 είναι δυνατόν δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στις ίδιες ράγες και να μην υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθεί ακόμη και ένα ανθρώπινο λάθος. 

Το «γιατί» είναι το ερώτημα που όλοι θέτουν επιτακτικά, αναμένοντας έρευνα σε βάθος και απόδοση των ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται ή και αμέλησαν για βελτιώσεις του δικτύου, οδηγώντας στην παρακμή και την απαξίωση τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Μνημόσυνο για τους νεκρούς 

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε χθες σε όλους τους ναούς της χώρας. Αυτό προέβλεπε απόφαση που είχε λάβει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία γνωστοποίησε με εγκύκλιο σε όλες τις Μητροπόλεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τέλεσαν στη Μητρόπολη Αθηνών το μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Το παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων.Φλώρος, ο δήμαρχος Αθηνών, Κ. Μπακογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης κ.α..

Και στην Αλβανία…

Και στους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, τελέστηκε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

Στη σύντομη προσλαλιά του συγκινημένος τόνισε: «Αυτό τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρα πολύ θλίψη για πολλά πράγματα. Οδύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδύνη για τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, οδύνη, σαν μην έφταναν όλα τα άλλα, και για την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα. Αυτό σχετίζεται βεβαίως όχι μόνο μ' ένα ανθρώπινο λάθος, αλλά με μια σειρά αδιαφορίας πολλών, αγνώστων και γνωστών. Βεβαίως η συμμετοχή στον πόνο των ανθρώπων, εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους καλοσύνης και ευγένειας. Και εμείς εκφράσαμε την οδύνη μας».

Στη συνέχεια διαβάστηκε το συλλυπητήριο μήνυμα, που απέστειλε την επομένη του θλιβερού συμβάντος  ο Αναστάσιος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμο. 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας διοργανώνονται σχεδόν καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κυρίως από νέους, ανάβοντας δεκάδες κεριά, φαναράκια και μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους για τον βίαιο θάνατο τόσων ανθρώπων. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και στα Γιάννενα με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά και του Εργατικού Κέντρου. Επόμενο ραντεβού δόθηκε για μεθαύριο, Τετάρτη και ώρα 12 μ. στην πανελλαδική κινητοποίηση Μαθητών - Φοιτητών, με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου στην κεντρική πλατεία και σύνθημα «το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων

Συγκλονισμένη από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, δηλώνει και η Σύνοδος Πρυτάνεων, εκφράζοντας την βαθιά θλίψη της για την απώλεια δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και φοιτητών – φοιτητριών. 

«Η άμεση ανταπόκριση του συνόλου των Α.Ε.Ι. της χώρας στην συνεχιζόμενη οργάνωση δράσεων αιμοδοσίας αποτελεί την έμπρακτη και ελάχιστη δυνατή εκδήλωση συμπαράστασης σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας στα θύματα αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Η Σύνοδος παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμη για την παροχή της όποιας βοήθειας απαιτηθεί για την ανακούφιση και υποστήριξή τους», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε.