Η Ε.Ε. εγκαλεί την Ελλάδα για ΣΜΑ Ηπείρου - ΧΥΤΥ Βλαχέρνας!

on .

SMA STATHMOS APORRIMMATA

• Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είχαν δημοσιοποιηθεί από τον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, για τον κίνδυνο που υπήρχε για απένταξη όλων των έργων της Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, εξαιτίας της μη λειτουργίας των ΣΜΑ και της συνεχιζόμενης λειτουργίας του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ως ΧΥΤΑ, επιβεβαιώνονται από δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». 

Συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι η Ε.Ε. εγκαλεί την Ελλάδα για τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν στην Ήπειρο. Προηγήθηκε καταγγελία  στην  αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς παρότι έχουν κατασκευαστεί εδώ και δυο χρόνια οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα σημαντικός όγκος απορριμμάτων να εξακολουθεί να θάβεται σε ΧΥΤΑ. Ειδική μνεία γίνεται στη Βλαχέρνα κάτι που αναφερόταν και στην καταγγελία που έφτασε στην κοινότητα από τις αρχές του έτους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κάποιοι Δήμοι δεν μεταφέρουν τα οικιακά απόβλητα προς επεξεργασία, αλλά τα προωθούν παράνομα ως μη επεξεργασμένα απορρίμματα προς υγειονομική ταφή στο ΧΥΤ Βλαχέρνας - πέρα από τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η πρακτική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πέραν της ουσιαστικής μείωσης της διάρκειας ζωής του ΧΥΤ - και δημιουργούν αυξημένα κόστη διαχείρισης συνολικά για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι που αρνούνται να μεταφέρουν απορρίμματα στο Εργοστάσιο, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες είναι της Άρτας, του Νικολάου Σκουφά και του Γεωργίου Καραϊσκάκη. 

Παραμένει άγνωστο αν Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ έχουν στείλει τις εξηγήσεις που είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επίσης και για το λόγο που ενώ έχει τεθεί «τελεσίγραφο» για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κανένας από αυτούς δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του.