Παραμένει επίκαιρο το αίτημα για ισότιμη μεταχείριση της γυναίκας!

on .

GYNAIKES

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και κοινή διαπίστωση είναι ότι παραμένουν επίκαιρες και στις μέρες μας διεκδικήσεις όπως καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσες αμοιβές, ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς και ανέλιξη αυτών σε θέσεις ευθύνης.

Εκείνο όμως που ειδικά για τη χώρα μας προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι πέρυσι καταγράφηκαν στην Ελλάδα αρκετά αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, ενώ αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται βία κάθε μορφής, έμφυλη, ενδοοικογενειακή, σωματική, ψυχολογική, η οποία από όπου και αν προέρχεται δεν κάνει διακρίσεις σε κοινωνικό, οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο.

Η Επιτροπή Ισότητας

Τα παραπάνω επισημαίνει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, διαβεβαιώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι εξακολουθεί τις δράσεις για όλες τις  γυναίκες, ενώ είναι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών σε όλη την Ήπειρο, τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, τους Ξενώνες φιλοξενίας, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, γυναικείες οργανώσεις για την ανάδειξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Η Επιτροπή κάνει γνωστό πως τα Ηνωμένα Έθνη για το 2023 επικεντρώνονται στην Ψηφιακή Τεχνολογία για Όλους και με θεματική «Καινοτομία και Τεχνολογία για την Ισότητα των Φύλων» και σημειώνει ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλες τις γυναίκες, με σκοπό την προώθηση των ίσων ευκαιριών για την πρόοδο και ευημερία όλης της κοινωνίας με όρους δικαιοσύνης και ισότητας.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Γυναικών το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι «ισοπέδωσε οποιαδήποτε προηγούμενη νεωτεριστική νομοθετική παρέμβαση για την ισότητα των φύλων είχε επικαιροποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ζητάει δε ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις και εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν στη σημερινή φεμινιστική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στη Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων. 

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι εμείς τη σημερινή ημέρα,  έχουμε το ηθικό χρέος να υπερασπιστούμε και να αναγνωρίσουμε την γυναίκα ως σύμβολο αξιών και αρχών της κοινωνίας καθώς και αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη ανάδειξης όλων των δικαιωμάτων που θα θέσουν τη γυναίκα – μητέρα ως πρότυπο και προτεραιότητα της κοινωνίας, να της αναγνωρίσουν ηθικά και υλικά τη μέγιστη προσφορά της στην κοινωνία….».

«Χρέος να τιμούμε…»

Σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τονίζει, μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο τιμούμε την 8η Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, σε μία κοινωνία που ωστόσο δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη και σήμερα, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η γυναίκα είναι θύμα εκμετάλλευσης και βίας και ο ρόλος της παραμένει υποβαθμισμένος. Είναι καθήκον όλων μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι καθήκον όλων μας να τιμούμε και να σεβόμαστε τη γυναίκα αναγνωρίζοντας την διαχρονική προσφορά της στην ίδια τη ζωή».