Σαν… μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι κυκλικοί κόμβοι στους δρόμους της Ηπείρου

on .

KYKLIKOS KOMBOS

Ο ένας κόμβος μετά τον άλλο ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή και νέων, προκαλώντας την εύλογη απορία σε πολλούς για την αναγκαιότητα των εν λόγω παρεμβάσεων. Και παρά τη δημόσια κριτική, μέχρι σήμερα κανείς από τους αρμόδιους που σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις, δεν έχει υπεύθυνα βγει να τοποθετηθεί για το ζήτημα, και να εξηγήσει πως αυτοί οι κόμβοι θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού και θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. 

Στο επίκεντρο ήρθε χθες ένας ακόμη διπλός κόμβος που θα κατασκευαστεί στο Επισκοπικό, καθώς κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου (ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια είναι συνέχεια των άλλων κόμβων που ήδη έχουν κατασκευαστεί ή έχουν προγραμματιστεί στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής οδού μέχρι τη διασταύρωση της Εγνατίας, προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Στην περιοχή Επισκοπικού πρόκειται να κατασκευαστούν δύο κυκλικοί κόμβοι, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ο καθένας, έργα βελτίωσης του παράπλευρου οδικού δικτύου, ως επίσης υδραυλικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα. 

Κριτική από «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από την «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία αμφισβητεί την αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο, που ένας μικρός δρόμος συναντά την Εθνική… 

Ωστόσο χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το κόστος των 6,8 εκατ. ευρώ για ένα κόμβο «πραγματικά στη μέση του πουθενά». Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι πρόκληση! Στην περιοχή της Λάκκας Σούλι, που η εγκατάλειψη του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει γίνει αντικείμενο διαμαρτυριών πολλές φορές στο περιφερειακό συμβούλιο, στο Δήμο που η Περιφέρεια πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια για αλληλοεπικαλυπτόμενες εργολαβίες στο διαβόητο πλέον δρόμο Τύρια-Συστρούνι με πρόσχημα τα ...«σάπια εδάφη» όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Περιφερειάρχης για να δικαιολογήσει ένα έργο που γίνεται επί 13 χρόνια και δεν έχει καμία προοπτική να τελειώσει, σε αυτή την περιοχή θα δαπανήσουν σχεδόν 7 εκατομμύρια για ένα κόμβο».

Ξεχωριστή αναφορά κάνει και για την κατασκευή κόμβου στη Λαψίστα, που για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου την Πέμπτη. Και αναρωτιέται: «πώς αποφασίστηκε ένα έργο και έφτασε στο στάδιο της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός. Πώς γίνεται δηλαδή να έχουν αποφασιστεί οι εργασίες, τα υλικά κλπ ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά το στάδιο της κατασκευής αλλά και της λειτουργίας χωρίς να είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του έργου….».

Άλλες αποφάσεις 

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε στην χθεσινή της συνεδρίαση προσωρινούς αναδόχους και για τα έργα:

- «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», προϋπολογισμού 248.000 €. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ

- «Αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου προς Συρράκο», προϋπολογισμού € 250.000.  Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε. 

- «Κατασκευή πεζοδρομίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 499.864.. Ανάδοχος: Άγγελος Τσιμπίκης.

Κατακυρώσεις διαγωνισμών

Από την Οικονομική Επιτροπή κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί των έργων: 

- «Συντήρηση - αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων», προϋπολογισμού € 110.000. Ανάδοχος: Σεβαστή Ράπτη.

- «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βίτσας», προϋπολογισμού € 79.000. Ανάδοχος: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

- «Βελτίωση βατότητας και σύνδεση με παλαιά εθνική οδό στα όρια του Κρυφοβού», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος: ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

-«Άμεση αντιμετώπιση κατολίσθησης εντός του οικισμού Λάβδανης επί του επαρχιακού δικτύου», προϋπολογισμού € 120.000, Ανάδοχος Ζιώγος Γεώργιος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Επίσης από την Ο.Ε. εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων: 

- «Ασφαλτικές εργασίες στην περιοχή Βουργαρελίου Άρτας», προϋπολογισμού € 100.000.

- «Άμεση διευθέτηση όμβριων υδάτων προς αποφυγή ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό προς Καταρράκτη», προϋπολογισμού € 160.000. 

- «Άμεση αποκατάσταση καθιζήσεων στην οδό προς Ρόκκα Άρτας», προϋπολογισμού € 140.000.

- «Αποκατάσταση πρόσβασης εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών και σύνδεση επαρχιακού δικτύου προς Πεδινή», προϋπολογισμού € 145.000 

-«Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού από Ελατοχώρι έως θέση “Εικονίσματα” Βοβούσας», προϋπολογισμού € 150.000.

- «Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στην Τ.Κ. Λάιστας», προϋπολογισμού € 60.000.

- «Διευθέτηση όμβριων και αποκατάσταση πρόσβασης προς επαρχιακό δίκτυο Πύργου Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 74.400. 

- «Άμεση αποκατάσταση περιοχής Ράγιου Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400. 

- «Αποκατάσταση βατότητας παραγωγικών μονάδων και σύνδεση με επαρχιακό δίκτυο στα όρια της Δαφνούλας» προϋπολογισμού € 120.000.