Σειρά τώρα έχει η Ελλάδα να «θωρακίσει» τον Αώο!

on .

AOOS POTAMOS

Από τη γειτονική Αλβανία έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση του πρώτου διασυνοριακού Πάρκου Άγριου Ποταμού της Ευρώπης, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τον Αώο. 

Η ανακήρυξή του ως Εθνικού Πάρκου στην αλβανική πλευρά των συνόρων έγινε στο πλαίσιο επίσημης τελετής στο Τεπελένι από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και την Υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο Αώος - Vjosa στην Αλβανία, από τα σύνορά του με την Ελλάδα έως την Αδριατική θάλασσα, καθώς και όλοι οι μεγάλοι παραπόταμοί του ελεύθερης ροής, ένα ποτάμιο σύστημα συνολικού μήκους άνω των 400 χλμ., απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, γεγονός μοναδικό στην Ευρώπη. 

Μεγάλο επίτευγμα

Για ένα μεγάλο επίτευγμα που προέκυψε έπειτα από πολυετείς προσπάθειες των οργανισμών EuroNatur, Riverwatch, EcoAlbania, MedINA, Πίνδος Περιβαλλοντική και πολλών ακόμη εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται λόγος σε σχετική ανακοίνωση. Οι συγκεκριμένοι φορείς αγωνίζονται πάνω από δέκα χρόνια για τη διατήρηση ενός από τους τελευταίους μεγάλους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το έργο της προστασίας του ποταμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς στους επόμενους στόχους είναι η επέκταση της θεσμικής προστασίας στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Αώου, στο Δέλτα του Vjosa στην Αλβανία και στο σύνολο των παραποτάμων.

Οι δηλώσεις

- Σε δηλώσεις της η Annette Spangenberg, επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικής προστασίας του EuroNatu, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αγωνιστήκαμε σκληρά με τους εταίρους μας, για πολύ καιρό, με επίσημα αιτήματα, δικαστικές ακροάσεις, συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες, για να φτάσουμε στο σήμερα. Τώρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και των άλλων παραποτάμων ελεύθερης ροής, καθώς και του Δέλτα του ποταμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί για πάντα το σύνολο του μοναδικού οικοσυστήματος του ποταμού Vjosa».

- Από την πλευρά του ο Ulrich Eichelmann, επικεφαλής του Riverwatch, σημείωσε πως «αυτό το Εθνικό Πάρκο Άγριου Ποταμού αποτελεί σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τον ποταμό Vjosa και την Αλβανία, αλλά και για τους ποταμούς ολόκληρης της Ευρώπης. Καθιερώνει για πρώτη φορά την έννοια της διατήρησης και προστασίας ενός ολόκληρου ποτάμιου συστήματος και όχι απλώς μεμονωμένων τμημάτων ενός ποταμού».

- Ο Όλσι Νίκα, Εκτελεστικός Διευθυντής της EcoAlbania ανέφερε πως «η ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Άγριου Ποταμού Vjosa αποτελεί το επιστέγασμα προσπαθειών μίας δεκαετίας, από μία ευρεία ομάδα φορέων. Με την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου, τόσο η Αλβανία όσο και η Κοινωνία των Πολιτών θέτουν νέα πρότυπα για την προστασία της φύσης, καθώς για πρώτη φορά προστατεύονται περίπου 400 χλμ. φυσικής ροής ποταμών».

- Τέλος, η Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια Προγράμματος για το Νερό του MedINA, επισήμανε ότι «η ώρα έχει φτάσει πλέον και για την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης απορροής του ποταμού Αώου στην ελληνική επικράτεια εμπίπτει στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Ωστόσο, ένα τμήμα μεταξύ του Εθνικού Πάρκου και των συνόρων με την Αλβανία παραμένει μέχρι σήμερα απροστάτευτο, αφήνοντας σχεδόν 70 χλμ. ροής εκτεθειμένα σε απειλές, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά». Η κ. Παππά συμπλήρωσε πως «η θεσμική προστασία του Αώου στο σύνολό του είναι το επόμενο βήμα για τη δημιουργία του πρώτου διασυνοριακού Εθνικού Πάρκου Άγριου Ποταμού στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτα οφέλη για τους ανθρώπους και τη φύση».