Πολλοί οι συνδικαλιστές, λιγότεροι οι πολίτες στη χθεσινή κινητοποίηση!

on .

SYLLALHTHRIO TRENA TEMPH 1 16 3 23

Άλλη μία απεργιακή κινητοποίηση με αφορμή το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε χθες σε όλη τη χώρα, πρωτοστατούντων αυτή τη φορά λιγότερο των ανένταχτων πολιτών και περισσότερο των συνδικαλιστικών σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζουν την επιχείρηση «καπελώματος» της κοινωνικής οργής. 

Ένα αρκετά μεγάλο συλλαλητήριο για τα συνήθη δεδομένα έγινε και στα Γιάννενα, το οποίο όμως υπολείπονταν κατά πολύ σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης Πέμπτης. Σημάδι ότι ο κόσμος άρχισε να κουράζεται από μεθόδους διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν οδηγούν πουθενά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει ζωντανό για την κοινωνία το αίτημα πλήρους διερεύνησης των αιτιών της πρόσφατης τραγωδίας και τιμωρίας όσων έχουν την ευθύνη γι’ αυτήν. Κατά τα άλλα, αρκετά καταστήματα έμειναν κλειστά χθες στην πόλη, ενώ σε πολύ χαμηλά ποσοστά κυμάνθηκε η αποχή εκπαιδευτικών από τα σχολεία όλων των βαθμίδων. 

Πάντως, το τοπικό συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό σε αντίθεση με εκείνα άλλων πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία και καταστροφές περιουσιών. 

Λιγότερος ο κόσμος…

Δύο βασικά στοιχεία χαρακτήρισαν το χθεσινό απεργιακό συλλαλητήριο στα Γιάννενα. Αφενός υπήρξε σύσσωμη η συμμετοχή σωματείων και συνδικάτων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που ανταποκρίθηκαν και πάλι στο κάλεσμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να βγουν στους δρόμους. Αφετέρου, ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση με το συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης ο όγκος των ανένταχτων πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία για να διαδηλώσουν, ενώ ελάχιστοι ήταν οι μαθητές, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δώσει δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάλι, υπήρχαν αρκετοί φοιτητές, μέλη των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος.

Μαγαζιά - σχολεία

Αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά χθες το πρωί, ανταποκρινόμενα σε σχετική έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κι αυτά όμως άνοιξαν σχεδόν στην πλειοψηφία τους μετά το τέλος της πορείας. Όσο για τους εκπαιδευτικούς, η συμμετοχή τους στην απεργία χθες ήταν αισθητά περιορισμένη σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Με βάση στοιχεία από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, το ποσοστό των καθηγητών που απήργησαν έφτασε μόλις το 7,74% τη στιγμή που την προηγούμενη Πέμπτη ήταν 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις είχε απεργήσει. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό των απεργούντων ήταν χθες 16,5% κι αυτό μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη απεργία. 

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να θυσιάζουν διαρκώς μεροκάματα εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, προκειμένου να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν συγκεκριμένη στόχευση πλην αυτή της διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν έγιναν πτήσεις της Aegean από και προς Γιάννενα λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. 

Οι δηλώσεις

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων δηλώσεις έκανε χθες το μέλος της Διοίκησης Νίκος Μελισόβας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «διεκδικούμε να σταματήσει να μετράται η ζωή ως κόστος. Πρέπει να μπει φρένο σε αυτές τις πολιτικές». Από πλευράς του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ ο Πρόεδρός του Χρήστος Γρίβας επιτέθηκε και πάλι στην Κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία ενάντια στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα και ζήτησε να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων.