«Πράσινο φως» για την γεώτρηση από την Περιφέρεια

on .

GEOTRHSH PETRELAIO

• Κατά πλειοψηφία θετική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την ερευνητική γεώτρηση στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας για τη διαπίστωση αν είναι εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου που φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή.

 Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος της ENERGEAN κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, που τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά την Ήπειρο από έρευνες που έχουν προηγηθεί και έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν λίγοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ πανώ κατά της γεώτρησης αναρτήθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Μετάλλου Ιωαννίνων. 

Ο κ. Νικολάου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα,  ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα εάν βρεθεί νερό κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, ήταν κατηγορηματικός ότι στην όλη διαδικασία χρησιμοποιείται μόνο νερό, ενώ όσον αφορά τις ανησυχίες για σεισμική διέγερση ανέφερε ότι η γεώτρηση δεν φτάνει σε βάθος που εντοπίζεται επίκεντρο σεισμών. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ευρήματα από τις σεισμικές έρευνες έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας. Σε μια αποστροφή μάλιστα της τοποθέτησης- ενημέρωσης τόνισε ότι η εταιρία έχει μεγάλη εμπειρία από γεωτρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα. Απαντώντας μάλιστα σε έναν κάτοικο από την περιοχή, υπενθύμισε τα όσα λέγονταν πριν από το προηγούμενο στάδιο των ερευνών, που διαψεύστηκαν όλα στην πράξη. Τέλος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο θα ακολουθήσει άλλη περιβαλλοντική μελέτη. 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέφρασε θετική γνώμη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, με μερικές επιπλέον προσθήκες που πρότεινε ο Πρόεδρός της κ. Βασίλης Γοργόλης. Αρνητικές ήταν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, οι οποίες δια των εκπροσώπων τους, ζήτησαν όπως το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προτάσσοντας το πολιτικό σκέλος της έρευνας και του αναπτυξιακού σχεδιασμού που πρέπει να υπάρξει. 

 Άλλες αποφάσεις

Επίσης κατά πλειοψηφία η Επιτροπή γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, θετικά για τρία οδικά έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Πρόκειται για τους κόμβους σε Επισκοπικό και Λαψίστα, και την βελτίωση της επαρχιακής οδού Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας. 

Ειδικά για τον πρώτο κόμβο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με την περιφερειακή σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίνα Ζέκα, να κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι πρώτα δημοπράτησε το έργο και εκ των υστέρων φέρνει προς συζήτηση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκφράζοντας απορία πως εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Βέβαια ο αντίλογος στην περίπτωση αυτή βρίσκεται στις διαδικασίες που έχει θέσει το ίδιο το Ταμείο βάσει των «ασφυκτικών προθεσμιών» για τη δημοπράτηση έργων, με τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γοργόλη να απαντά ότι δεν υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα και ότι η αρμοδιότητα της Επιτροπής Περιβάλλοντος εξαντλείται στη  γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ.