Πρόταση 3,2 εκατ. ευρώ για ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών!

on .

MONOPATIA

 Πολλές και καλές δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων αναψυχής έχει η Ήπειρος χάρη στο γεωλογικό της ανάγλυφο στο οποίο κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι, τα ποτάμια και τα δάση. 

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχουν προσπάθειες για την ανάδειξη παλιών μονοπατιών και τη χάραξη νέο πεζοπορικών διαδρομών, με κυριότερη το λεγόμενο «Epirus Trail», καθώς η πεζοπορία στη φύση αποτελεί δραστηριότητα που κερδίζει διαρκώς φίλους τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Με βάση τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των τοπικών Δήμων, στην περιοχή μας μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες διαδρομές μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι οποίες θα διασχίζουν τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες σε όσους θα επιλέγουν να τις κάνουν.

Πρόταση από Περιφέρεια

Με το ζήτημα ασχολήθηκε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, η οποία ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου για την υλοποίηση του υποέργου που αφορά στη δημιουργία δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας εντός των ορίων των τεσσάρων Δήμων. Το συγκεκριμένο έργο είναι προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια θα υποβάλει πρόταση για τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Πέρα από τα μονοπάτια καθεαυτά, οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και άλλες ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις όπως τη δημιουργία σταθμών ξεκούρασης, την ανάδειξη τοπικών μνημείων που θα συναντούν οι περιπατητές στον δρόμο τους και τουλάχιστον δύο μεγάλες πεζογέφυρες, εκ των οποίων η μία θα συνδέει Βάλια Κάλντα με Βοβούσα και η άλλη Λάιστα με Ηλιοχώρι. 

Κι άλλες Προγραμματικές…

Εκτός από το δίκτυο των μονοπατιών, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για μία σειρά από προγραμματικές συμβάσεις για έργα που αφορούν τόσο τα Γιάννενα όσο και άλλους Δήμους του Νομού.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ιωαννιτών για την υλοποίηση του έργου «Υποδομές Προσβασιμότητας Βορειοανατολικής Ακρόπολης Κάστρου Ιωαννίνων», με προϋπολογισμό 1,55 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο Ζίτσας για την ανέγερση προκατασκευασμένου νηπιαγωγείου στην Μεταμόρφωση με προϋπολογισμό 230.000 ευρώ, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την αποκατάσταση υποδομών κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ και με τον Δήμο Ζαγορίου για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στη Λάιστα με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.

Επίσης, ενέκρινε Προγραμματική Σύμβαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για επείγουσες εργασίες μεταφοράς στραγγισμάτων από δεξαμενή επεξεργασίας του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου προς ΕΕΛ Πάργας προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.