Σε πλήρη ύφεση ο κορωνοιός για τους επόμενους μήνες!

on .

KOPELA MASKA

• Στη λήξη της φτάνει πια η πανδημία του κορωνοϊού ως έκτακτη κατάσταση έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια μάχης και λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του. 

Η αυλαία έπεσε με  την άρση και των τελευταίων μέτρων που ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες το υπουργείο Υγείας, καθώς οι δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση και η εξέλιξη δείχνει πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, με τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό να είναι υψηλά.

 Ωστόσο, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο ιός θα παραμείνει εδώ, αφού μάθαμε να ζούμε μαζί του, αλλά δεν μας επηρεάζει όπως στην αρχή και εφιστά την συνέχιση της προσοχής των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σε πλήρη ύφεση 

Σύμφωνα με το κ. Μαγιορκίνη, «εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως βλέπουμε να εξελίσσεται λογικά θα έχουμε την πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό είναι υψηλότατα, η υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) ξεπερνά το 90%. Ο ιός δεν έχει αποδυναμωθεί, έχουμε όμως αυξημένη ανοσία έναντι των διαφόρων μορφών του. Βέβαια η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ είναι λιγότερο παθογόνος από τις προηγούμενες». Όσο για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρει ότι «σίγουρη πρόβλεψη για την πιθανή εμφάνιση κάποιου άλλου στελέχους δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση όπως είχαμε στις προηγούμενες φάσεις, όπου ανά δύο με τρεις μήνες είχαμε ένα νέο στέλεχος ανησυχίας».

Τι ισχύει και πού

Υπενθυμίζεται πως η άρση των μέτρων αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στη διενέργεια εβδομαδιαίου rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης η απομόνωση για τους νοσήσαντες παραμένει, απλά γίνεται με κλασσική αναρρωτική άδεια από τον γιατρό.

Μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν πάντως να ισχύουν σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δηλαδή, χρήση μάσκας, διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για ανεμβολίαστους υγειονομικούς με τη χρήση rapid test με δική τους δαπάνη και τα μέτρα για ασθενείς και επισκέπτες.

Η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, καθώς ο ιός θα είναι μαζί μας και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν.