Ομιλίες και δεντροφυτεύσεις σε σχολεία της Ηπείρου

on .

ANADASOSH

• «Υγιή Δάση για Υγιείς Ανθρώπους» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δασών που γιορτάζεται σήμερα (21 Μαρτίου) και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της Άνοιξης. 

Ειδικά για την Ήπειρο, τα δάση αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πλούτο, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, γι’ αυτό και επιβάλλεται να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα η προστασία τους από διάφορους κινδύνους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της και η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. 

Τα δάση διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των περισσότερων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). 

Ωστόσο, παρά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, τα δάση κινδυνεύουν από πυρκαγιές, παράσιτα, ξηρασίες και αποψίλωση.

Δράσεις στην Ήπειρο

Στα πλαίσια του σημερινού εορτασμού λοιπόν, σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Ηπείρου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες και μαθητικές συζητήσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος και η αξία του δάσους στην ευημερία και υγεία του ανθρώπου καθώς και να αφυπνισθούν όλοι για την ανάγκη προστασίας των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:

- Στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Πεντέλη), στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσιο), στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Παυλίδειος Σχολή), στο Δημοτικό Σχολείο Κατσικά, στα Δημοτικά Σχολεία Κληματιάς και Ελεούσας, αλλά και στο Γυμνάσιο Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας, θα γίνει διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο των Σχολείων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

- Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο και στο 4ο Νηπιαγωγείο Δήμου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών από το προσωπικό της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, ενώ ενημερωτικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν και σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του Δήμου Αρταίων.