Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας!

on .

TMHMA GEOPONIAS ARTA

• Tο αυτονόητο διεκδικούν οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και των περισσότερων από τα άλλα έξι αντίστοιχα Τμήματα που ιδρύθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο της συνένωσης των παλαιών ΤΕΙ με τα αντίστοιχα κατά τόπους Πανεπιστήμια, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις. Δηλαδή, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε τα πτυχία που λαμβάνουν να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπ. Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας, ο οποίος υπήρξε και τελευταίος πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου ως τη συγχώνευσή του, απευθύνει επιστολή προς το αρμόδιο για το θέμα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία νομοθετική πρόβλεψη σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη διαδικασία απονομής τους, για τους πτυχιούχους των επτά νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης.

Αυτό, όπως επισημαίνει, καθιστά αδύνατη την απόδοση στους αποφοίτους των συγκεκριμένων Τμημάτων της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου, παρότι ολοκλήρωσαν ή πρόκειται να  ολοκληρώσουν επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν ή θα λάβουν πτυχίο γεωπόνου. Για την επίλυση του ζητήματος, το αρμόδιο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις – προτροπές από τις Συνελεύσεις των ενδιαφερόμενων Τμημάτων, τις Κοσμητείες των αντίστοιχων Σχολών, τις Συγκλήτους των οικείων Πανεπιστημίων, και την 99η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων. 

Σύγχρονα προγράμματα

Ο κ. Τσίνας στην επιστολή του διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, πως τα Τμήματα Γεωπονίας που δημιουργήθηκαν ως νέα πανεπιστημιακά Τμήματα στα ΑΕΙ τα οποία ενσωμάτωσαν τα επιχώρια Τεχνολογικά Ιδρύματα το 2018 - 19, συνέταξαν ήδη από το 2018, κατέθεσαν στην τότε ΑΔΙΠ νυν Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) νέα, σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πενταετούς πανεπιστημιακής κατεύθυνσης και με την έγκρισή της τα εφαρμόζουν έκτοτε. Τα προγράμματα αυτά είναι κατά 85 - 90% ίδια με τα αντίστοιχα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών των καθιερωμένων Τμημάτων Γεωπονίας, ενώ ως νεότερα έχουν ενσωματώσει και τις σύγχρονες και επικαιροποιημένες κατευθύνσεις και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τα παλαιά προγράμματα προπτυχιακών σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης που λειτουργούσαν για τους φοιτητές ΤΕΙ που ο νόμος τους βρήκε να σπουδάζουν σ’ αυτά.

 Με πιστοποίηση!

Ο Κοσμήτορας ξεκαθαρίζει επίσης ότι η πλειοψηφία των νέων Τμημάτων έχει ήδη περάσει τη διαδικασία της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που εφαρμόζεται από επιτροπές της ΕΘΑΑΕ και έχει βαθμολογηθεί με «άριστα» ή «λίαν καλώς», ενώ στα εναπομείναντα αντίστοιχα Τμήματα η πιστοποίηση ολοκληρώνεται οσονούπω. 

Κάνει λόγο για ομηρία των φοιτητών των συγκεκριμένων Τμημάτων τονίζοντας πως «σήμερα υπάρχουν περί τις 2.500 – 3.000 απόφοιτοι των συγκεκριμένων Τμημάτων με πτυχία για κορνίζα που δεν εξασφαλίζουν καμία επαγγελματική αποκατάσταση, σε μια χώρα μάλιστα που έχει αναδείξει την αγροδιατροφή ως ατμομηχανή για τη συνολική αναπτυξιακή της προοπτική και έχει ανάγκη όλα αυτά τα μυαλά και τα χέρια για να το πετύχει. Και προφανώς, όσο ο χρόνος περνά, ο αριθμός τους όλο και θα μεγαλώνει». 

Ο κ. Τσίνας καταλήγει επισημαίνοντας στην επιστολή του ότι «η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισονομίας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης, πρέπει να νομοθετήσει το αυτονόητο και να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου σε όλα αυτά τα παιδία …χθες»! 

Όπως μάλιστα προσθέτει, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης γνωρίζει το πρόβλημα σε όλες του τις λεπτομέρειες εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, ενώ δεν έχει εκφραστεί καμιά αντίρρηση από κάποιον συναφή επιστημονικό ή επαγγελματικό φορέα / συλλογικότητα για το δίκαιο του αιτήματος. «Πόσο χρόνο θέλουν λοιπόν οι δυνάμεις της αδράνειας ή αλλιώς το «βαθύ κράτος» του Υπουργείου για να πράξει το αυτονόητο;», αναρωτιέται.

 Κατάληψη στην Άρτα

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων είναι οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι προχώρησαν από την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάληψη της Σχολής τους. Σήμερα θα αποφασίσουν μάλιστα αν θα τη συνεχίσουν. «Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση όταν βλέπουμε το αντικείμενο σπουδών μας να τσακίζεται και να γίνεται εμπόρευμα για τα συμφέροντα λίγων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι φοιτητές του Γεωπονίας επισημαίνουν πως η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των μέχρι στιγμής διπλωματούχων αποφοίτων του Τμήματος, καθώς και το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών πενταετούς διάρκειας και εν δυνάμει αποφοίτων του, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας. 

Πάντως, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Κάτι που απομένει να φανεί αυτές τις ημέρες.

Επερώτηση ΛΑΣΥ

Στο μεταξύ, επερώτηση για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Γεωπονίας της Άρτας κατέθεσαν χθες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» Τίνα Ζέκα και Γιώργος Πρέντζας. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «το πρόβλημα αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες της απόσπασης του πτυχίου από την εργασία, καθώς οι γεωτεχνικοί όπως και πάρα πολύ ακόμα κλάδοι δεν διασφαλίζουν το δικαίωμα στην εργασία με την απόκτηση πτυχίου. Αντίθετα, αφού ολοκληρώσουν στην προκειμένη περίπτωση 5 έτη σπουδών μετά «χτίζουν» τις εργασιακές τους δυνατότητες παρακολουθώντας σεμινάρια και λαμβάνοντας πιστοποιήσεις από το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τους κάνει μέλη του». Οι κ.κ. Ζέκα και Πρέντζας καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος και να στηρίξει τους αγώνες των φοιτητών.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ