Μ’ ένα ενιαίο σύστημα οι έλεγχοι για το γάλα!

on .

GALA POTHRI

• Σε κρίσιμη καμπή έχουν φτάσει οι σχέσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δύο φορέων που η συνεργασία τους θα έπρεπε κανονικά να είναι και στενή και αγαστή, ειδικά στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η φέτα και να μπει φρένο στη φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας. 

Ήταν… στραβό το κλήμα, ήρθε και το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ για να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Το υπουργείο αγνόησε τελείως κατά την κατάρτισή του τη Διεπαγγελματική και τις προτάσεις της, με το Διοικητικό της Συμβούλιο να εξανίσταται, καθώς το καθεστώς που διέπει τον ΕΛΓΟ συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων της ΕΔΟΦ. 

«Ανούσιο νομοσχέδιο…»

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε πρόσφατα η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ». Ωστόσο, αυτή αγνόησε παντελώς την ύπαρξη, τις προτάσεις και τον ρόλο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, καθώς, όπως τονίζει το Διοικητικό της Συμβούλιο σε χθεσινή ανακοίνωσή του, «δεν εισακούστηκε, απολύτως καμία, από τις προτάσεις μας, λες και οι συναντήσεις μας με τον Υπουργό γίνονταν για κοινωνικούς λόγους»!

Εξίσου αξιοπερίεργο χαρακτηρίζει η ΕΔΟΦ το γεγονός ότι «ένας νευραλγικός κλάδος όπως ο δικός μας κόπτεται για αυτοέλεγχο και κυρώσεις και το υπουργείο αντί να στέκεται στο πλευρό μας σφυρίζει αδιάφορα» και κάνει λόγο για «αψυχολόγητη πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, κατά το οποίο επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει». 

Πάσχουν οι έλεγχοι!

Το Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής δηλώνει πεπεισμένο ότι η πολυφωνία και η, από διάφορους φορείς, παράλληλη συναρμοδιότητα δημιουργεί στρεβλή λειτουργία στη δημόσια διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Δηλώνει πως είναι υπέρ του να γίνει νομοθετική μεταρρύθμιση, αλλά ζητάει να υπάρχει ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου για το γάλα από έναν φορέα. «Να αντιληφθούμε ότι αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το Υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί απάντηση-πόρισμα. Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν «σκελετοί» δεκαετιών στα συρτάρια του Υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμωρησία που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της. 

Η χρηματοδότηση

Παράλληλα, ζητάει τη χρηματοδότησή της με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό και για να μπορέσει η Διεπαγγελματική να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε. «Ποιος θα τα διαχειριστεί καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Με ποιο δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε ενώ είναι από την γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος;», αναρωτιέται.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνει πως «δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, κάτι το οποίο έκανε σημαία η Κυβέρνηση αλλά εν τη πράξει, τουλάχιστον εμείς, στα αυτονόητα που διεκδικούμε δεν είδαμε τη μεταρρύθμιση που απαιτείται, ούτε αποτελέσματα εκ της συνεργασίας μας με τους εκάστοτε Υπουργούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοί μας, λαμβάνοντας γνώση από τη γνώση μας, ώστε να αξιωθούμε αποτελεσμάτων».