Καταργούνται οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία

on .

ENTATIKH METH KORONOIOS

• Η πτωτική τάση που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αποσυμπιέζοντας και τα νοσοκομεία της χώρας, οδηγεί σε περαιτέρω άρση μέτρων ή και αναδιάταξη στις νοσοκομειακές δομές.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, καταγράφεται γενικά μείωση σε όλες τις γριππώδεις συνδρομές, ενώ πτωτικά κινούνται όλοι οι δείκτες για τον κορωνοϊό, μηδέν εξαιρούμενου και του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των μεγάλων πόλεων στις οποίες γίνονται μετρήσεις. Μεταξύ αυτών και στα Γιάννενα, στα οποία η μείωση είναι μεν οριακή 1%, ωστόσο έρχεται μετά από 2-3 εβδομάδες συνεχούς πτώσης. Στις άλλες μεγάλες πόλεις η μείωση κινείται σε διψήφιο ποσοστό, πλην της Αττικής που ήταν 9%. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – μετά την πρόσφατη απόφαση για άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς- εισηγήθηκε την κατάργηση των αυτοτελών Moνάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τη νοσηλεία των ασθενών στις κοινές ΜΕΘ, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα νοσήματα.

Ένα από τα επιχειρήματα των Επιστημόνων ήταν ο εκτεταμένος εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά και της δυνατότητας που υπάρχει πλέον για φαρμακευτική κάλυψη. Το Υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, παρέχοντας μια μεγαλύτερη ευκινησία στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Μια άλλη εισήγηση της Επιτροπής για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας από τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας, που δεν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς θα συζητηθεί εκ νέου, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο βήμα.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στα δείγματα που ελήφθησαν για κορωνοϊό παρουσίασε μείωσε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μείωση κατά 23% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων υπήρξε και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μείωση επίσης παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ήταν 71, ενώ καταγράφηκαν και 75 θάνατοι.