Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

on .

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO XEIROYRGEIO

Σημαντικά βήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση λειτουργικών του δομών γίνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 4.450.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Όπως ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του Νοσοκομείου ήδη έγινε η παραλαβή του πρώτου εξοπλισμού. Συνολικά η πράξη, διαρθρώνεται σε 12 υποέργα, μεταξύ των οποίων είναι η εγκατάσταση μηχανήματος οστικής πυκνότητας, προμήθεια ενός C-ARM για ERCP, θερμομόνωση-υγρομόνωση ταρατσών, εγκατάσταση κλιματισμού σε κλινικές, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 500 KVA, αντικατάσταση θυρών εισόδου και εξόδων κινδύνου, αλλαγή λαμπτήρων με περίπου 10.000 φωτιστικά LED, αναβάθμιση συστήματος διαχείρισης κτιρίου-BMS κλπ.

 Ήδη υλοποιήθηκαν  τα έργα: 

- Προμήθεια και εγκατάσταση επτά χειρουργικών προβολέων σε ισάριθμες χειρουργικές αίθουσες του ΠΓΝΙ, με τους οποίους αντικαταστάθηκαν οι πεπαλαιωμένοι και τεχνολογικά απαξιωμένοι προβολείς.   

- Προμήθεια και εγκατάσταση  τεσσάρων  παρακλίνιων monitor και ενός κεντρικού σταθμού τεχνολογίας TFT, για σύνδεση με υπάρχον δίκτυο monitor της ΜΕΠΚ. Μέσω της συγκεκριμένης προμήθειας αναβαθμίστηκε το δίκτυο παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων ασθενούς της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΓΝΙ.

Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφέρεται στη  διαχρονική προσπάθεια των διοικήσεων για να προχωρήσει η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του πάγιου Ηλεκτρομηχανολογικού, Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού εξοπλισμού, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν παλαιότητας άνω των 30 ετών.  Εξαίρει επίσης την αποτελεσματικότητα του προσωπικού διαχείρισης και      υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων και ευχαριστεί τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

 Εγκαίνια του PET/CT

Η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, συνεχίζεται και σε άλλους τομείς. Μια από τις σπουδαιότερες εξελίξεις αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος Ποζιτρονικής και Αξονικής Τομογραφίας (PET/CT) που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στα Γιάννενα και οι υπό εξέταση ασθενείς υποχρεώνονταν να μεταβούν είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων. Τα εγκαίνια θα τελεστούν την ερχόμενη Τρίτη, ώρα 1 μ.μ. στο Δ΄ κτήριο του Πανεπ. Νοσοκομείου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, ενώ θα γίνει και αγιασμός από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο.