Καταδικαστέα η εμπλοκή κληρικών με τη «ΝΙΚΗ»!

on .

MAKSIMOS IOANNINON

Αποστάσεις άρχισαν να παίρνουν ο ένας μετά τον άλλο οι Μητροπολίτες από τον κομματικό σχηματισμό «ΝΙΚΗ», μετά την έκταση που έχουν πάρει οι πληροφορίες για «υπόγειες διαδρομές» της ηγεσίας του με πρόσωπα του Εκκλησιαστικού χώρου. 

Χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος προέβη σε γραπτή δήλωση με την οποία χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδή» δύο δημοσιεύματα ιστοσελίδων στα οποία αναφέρονταν ότι «πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και από τρεις Μητροπολίτες, τον Πειραιώς, της Λαρίσης και των Ιωαννίνων…».

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αναφέρει ότι «ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δηλώνει δημοσίως ότι θεωρεί τέτοιου είδους εμπλοκή κληρικών αντιεκκλησιαστική και απολύτως εκκοσμικευμένη και καταδικαστέα. Θεωρεί, δηλαδή με απλά λόγια, την εμπλοκή κληρικών σε θέματα προβολής κομμάτων και κομματικών προτιμήσεων αντιεκκλησιαστική και έναν από τους χειρότερους δείκτες εκκοσμίκευσης». 

Ανεξάρτητα από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου, είναι γεγονός ότι στο Νομό Ιωαννίνων η «ΝΙΚΗ» σημείωσε υψηλές επιδόσεις σε δύο Δήμους, του Μετσόβου (4,98%) και της Κόνιτσας (6,31%), κάτι που αποδίδεται και σε άτομα που έχουν διασυνδέσεις με την Εκκλησία. 

Η συμμετοχή μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων της Μαρίας Εζνεπίδου, ανιψιάς του Αγίου Παϊσίου, συνέβαλε και στην «προώθηση» του κόμματος ως «γνήσιου εκφραστή» του εκκλησιαστικού χώρου στις βουλευτικές εκλογές, που όμως        -εκτός του γεγονότος ότι έχει προκαλέσει «εμφύλιο» με το Κόμμα του Κ. Βελόπουλου- δεν έχει καμία σοβαρή βάση, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις μητροπολιτών. 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Δημόσια παρέμβαση έγινε και από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, ο οποίος έθεσε το θέμα της κομματικής εκμετάλλευσης της Εκκλησίας και από πνευματικής πλευράς: «Νομίζω  -ανέφερε μεταξύ άλλων- ότι ο ρόλος ο δικός μας είναι καθαρά η ενοποιητική δύναμη που πρέπει να είμαστε μέσα στην Ελληνική κοινωνία, να κρατήσουμε τους διακριτούς ρόλους και να μη μετατραπούμε ποτέ σε κόμμα ή κάνεις να μη μας δωρίσει σε κάποιο κόμμα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θέλουμε καθόλου κοσμική εξουσία. Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο... 

{…}. Στην Ελλάδα η ορθόδοξη εκκλησία είναι εκκλησία. Δεν θα γίνει ποτέ κόμμα. Δεν θέλουμε ποτέ την κοσμική εξουσία. Θέλουμε να έχουμε μία συναλληλία. Ξέρουμε ποιός είναι ο ρόλος μας μέσα στο λαό. Ξέρουμε ποιά είναι η παράδοσή μας και θα σταθούμε πάντοτε άξια αυτής της αποστολής που είναι να φέρουμε το Ευαγγέλιο στις ψυχές των ανθρώπων, να κρατήσουμε την ενότητα των ορθοδόξων πιστών και την ακρίβεια της πίστεως μας. Μόνο αυτό μας αρμόζει. Κανείς δεν πρέπει να μας οικειοποιηθεί και ποτέ να μην πέσουμε στον πειρασμό εμείς να μετατραπούμε σε κόμμα. Γιατί μετά και αυτός είναι ο κίνδυνος θα δείτε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν πολύ εφήμερες πάντοτε. Και αν μάλιστα υπάρξει και μια γραφικότητα θα είναι κρίμα να αδικηθούν οι χριστιανοί μας και να θεωρούνται γραφικοί. Γιατί έτσι κάποιοι θα στερήσουν από τον χριστιανό την ομολογία του. Θα ντρέπεται να πει ότι είναι Χριστιανός.

»Η δημοκρατία μας αντέχει και η εκκλησία αντέχει. Εγώ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω. Μην ταυτίσετε αυτούς με την εκκλησία. Μη μας φορτώσετε ένα τέτοιο βάρος. Δεν αξίζει στους ιερείς μας, ούτε στους επισκόπους μας».