«Πιάνουν τόπο» τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανώλης
Με τη νόσο της πανώλης βρίσκονται τις τελευταίες μέρες αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς η διασπορά της σε διάφορες περιοχές έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο!
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται καθησυχαστικό, επισημαίνοντας ότι η ιχνηλάτιση και οι προληπτικοί έλεγχοι έπιασαν τόπο. Ωστόσο όπως τόνισε χθες και ο υπουργός Κ. Τσιάρας η μάχη με τον ιό
δεν έχει τελειώσει, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων κτηνοτρόφων.
Η ανησυχία όμως είναι έκδηλη, αφού μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πάνω από 10.000 ζώα σε Θεσσαλία, Κόρινθο και Αττική, περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα της νόσου. Ευτυχώς, στην Ήπειρο μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, καθώς δεν φαίνεται το προηγούμενο διάστημα να εισήλθαν στην περιοχή μας ζώα από «ύποπτες» χώρες, όπως η Ρουμανία.
Πάντως, ήδη το ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει λάβει πιο αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς, γι’ αυτό και από προχθές απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Σε φάση διερεύνησης
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».
Και πρόσθεσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, τονίζοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».
Παράλληλα, επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων…
Δίπλα στους πληγέντες κτηνοτρόφους θα σταθεί η Κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο ΥΠ.Α.Α.Τ. Κ. Τσιάρας μιλώντας χθες στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (ΕΡΤ1) και στον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Σύμφωνα με τον υπουργό «πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς».
Παράλληλα διαβεβαίωσε «όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα βρεθεί στο πλευρό τους. Θα τους στηρίξει, θα τους ενισχύσει».
Πρότυπο η Ελλάδα…
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υπηρεσίες του οποίου σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες, δημιουργούν ένα δίκτυ ασφαλείας απέναντι στον ιό και κάνουν ό,τι προβλέπεται και κάθε τι που είναι δυνατόν για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψη της νόσου.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ήλεγξε την περασμένη Τετάρτη τον τρόπο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού στη Θεσσαλία, την Παρασκευή παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού 687/2020 από τη χώρα μας, ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Και σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός, για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τη στήριξη των αγροτών, ότι η ΕΕ δείχνει να κατανοεί ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν αφορά μια χώρα αλλά, πρόκειται για ένα πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς αφορά την απομείωση του ευρωπαϊκού ζωικού κεφαλαίου.
Συνεχείς προληπτικοί έλεγχοι
Ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο, εντοπίσθηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το ΥΠ.Α.Α.Τ. σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από της πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης της νόσου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι επιβάλλεται να αναμένουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου. Σημείωσε δε, ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή.
Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια νόσο που δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να τη μεταφέρει, χωρίς να νοσήσει.