Αποδίδουν σταδιακά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανώλης!

on .

PROBATA ARNAKIA

Την προσδοκία ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να περιορίζεται η μετάδοση της πανώλης στα αιγοπρόβατα, ώσπου να αρχίσει η εκρίζωσή της, δημιουργεί ο ικανοποιητικός χειρισμός της κατάστασης από την Ελλάδα, η οποία μετράει πολύ λιγότερες απώλειες ζώων συγκριτικά με άλλες χώρες. 

Στην Ήπειρο δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής κρούσματα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. 

Πάντως, είναι σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι που χάνουν σήμερα ζώα θα αποζημιωθούν όταν η νόσος εκλείψει, ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος τονίζοντας πως η πανώλη δεν την επηρεάζει. 

Γίνεται καλή δουλειά

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή, Περιφερειών, κτηνιάτρων και κτηνιατρικών υπηρεσιών και κτηνοτρόφων, αλλά και μια πιο υπεύθυνη στάση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζήτησε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε πολύ καλή τη δουλειά που γίνεται μέχρι σήμερα και η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα - πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου. Μάλιστα, σημείωσε πως «αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή, με αυστηρότητα ακολούθησε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αντιμετώπιση της νόσου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα, ενώ στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα 10 ημέρες μετά τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».

Χάρη στην ιχνηλάτηση…

Ενδεικτικό της σωστής δουλειάς που γίνεται, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας το γεγονός ότι στα κρούσματα της Φαλάνης, του Μεσσινού και του Ασπροπύργου, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οδηγήθηκαν με βάση την ιχνηλάτηση που γίνεται και τους προληπτικούς ελέγχους, πριν την απαγόρευση δηλαδή των μετακινήσεων.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα σοβαρό καθώς, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφική παραγωγή αλλά την ελληνική οικονομία. Εξήρε τη στάση των περιφερειαρχών όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των 110 κτηνιάτρων που εν μέσω θέρους, έχοντας πολλοί εξ αυτών διακόψει τις άδειές τους, επιτελούν ένα δύσκολο έργο.

Η προέλευση

Στο θέμα της εμφάνισης της πανώλης σε αιγοπρόβατα, την πορεία της νόσου και τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τις αποζημιώσεις τις οποίες ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκε μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Όπως δήλωσε, «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες (σσ προχθές) το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα. Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν». 

Θα δοθούν αποζημιώσεις

Ερωτηθείς έπειτα, για το τι ακριβώς αναμένεται να γίνει με τους κτηνοτρόφους οι οποίοι χάνουν τα κοπάδια τους και έχουν την αγωνία της αποζημίωσης, ο κ. Κέλλας υποστήριξε ότι «προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις... Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κ.λπ.».

Τέλος, αναφορικά με το πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε εκρίζωση της νόσου, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να πει. «Ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω», σημείωσε.

Ακίνδυνα τα προϊόντα!

Μπορεί εκατοντάδες ζώα να θανατώνονται κάθε ημέρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, όμως σε ό,τι αφορά την αγορά γάλακτος και κρέατος από αυτά, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, καθώς τονίζουν πως η νόσος δεν επηρεάζει την κατανάλωση τους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας όπως το γάλα και το κρέας, μπορούν να διακινούνται χωρίς εμπόδια, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. 

Πιο ειδικά, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία. Έτσι, οι επιστήμονες προσφέρουν έναν εν μέρει καθησυχασμό στους καταναλωτές πως μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν τα εν λόγω προϊόντα. 

Παράλληλα, βοηθούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανώλης στις πωλήσεις των παραγωγών κρέατος και γάλακτος.